sunnuntai 20.9.2020 | 08:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tunkkarin vuodeosasto ja Lepolan tehostetun palveluasumisen yksikkö säilyvät – Toimitusjohtajan esitys kaatui äänin 6–5

Hallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila, Soiten toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi sekä perholainen Antti Hietaniemi jättivät päätöksestä eriävän mielipiteen

Sanni Aho
Ti 26.11.2019 klo 12:40 | päivitetty ti 12:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Maanantaina iltakuuteen kestäneessä Soiten hallituksen kokouksessa käytiin toiminta- ja talousarvion kohdalla pitkät keskustelut ja äänestykset.

Soite haki toiminta- ja talousarviossaan 14 miljoonan euron säästöjä. Näihin ei kuitenkaan päästä.

Kompastuskiviksi säästöissä nousivat Kruunupyyn vastaanottopalveluiden ja hammashoidon järjestelyt sekä Tunkkarin YLE-osaston ja Lohtajalla toimivan Lepolan tehostetun palveluasumisen yksikön lopettaminen.

Kokkolalainen Mats Brandt esitti, että hammashoitoa ei Kruunupyyssä keskitetä ja lääkärinvastaanotto tai hoitajavastaanotto toteutetaan viikoittain kahtena päivänä Teerijärvellä, kahtena Kruunupyyssä ja yhtenä päivänä Alavetelissä.

Mats Brandtin esitystä kannattivat kokkolalaiset Jaana Kallio Kokkolasta ja Pekka Nurmi.

Toimitusjohtajan esityksen kannalla olivat kokkolalainen Veikko Laitila, perholainen Antti Hietaniemi, kokkolalainen Anneli Palosaari ja kokkolalainen Marjo Salmi.

Vastaesityksen kannalla olivat kokkolalaiset Pekka Nurmi, Tomi Kivelä, Mats Brandt, Jaana Kallio, Mauri Lahti, sekä veteliläiset varajäsenet Erkki Lassila ja Tuija Leivo-Rintakorpi.

Kokouksessa olivat pois kannuslaiset Piia Rautiola ja Anja Törmä.

Veteliläinen Erkki Lassila esitti, että toiminta- ja taloussuunnitelmasta poistetaan Lepolan tehostetun palveluasumisyksikön ja Tunkkarin yleislääketieteellisen osaston lopettaminen. Lassila perusteli esitystään sillä, että tulevia säästöjä ei pystytty laskelmilla osoittamaan.

Esityksestä äänestettiin. Toimitusjohtajan esitystä kannattivat Laitila, Brandt, Hietaniemi, Palosaari ja Salmi. Lassilan esitystä Nurmi, Kivelä, Kallio, Lahti, Lassila ja Leivo-Rintakorpi.

Äänin 5–6 Tunkkarin YLE-osasto saa jatkaa.

Kokouspykälästä jätettiin eriäviä mielipiteitä. Toimitusjohtaja Minna Korkiakoski-Västi, Antti Hietaniemi sekä Veikko Laitila eivät pitäneet päätöstä oikeana.

Antti Hietaniemi vaati eriävässä mielipiteessään tasapuolista ja oikeudenmukaista palvelua sekä yhtenäisiä palvelutasopäätöksiä. Hietaniemi vaatii myös lääkärivastaanottoja järjestettäväksi palvelupisteissä tarvetta vastaaasti sekä tehostettuun palveluasumiseen paikkoja ja henkilöresursseja kunnan tarpeen mukaisesti. Myös intervallipaikkoja Hietaniemi halusi kotikuntiin ja saattohoitoa ensisijaisesti kotiin ja toissijaisesti kotikunnan hoitolaitoksiin.

Pekka Nurmen eriävään mielipiteeseen yhtyivät Jaana Kallio, Tuija Leivo-Rintakorpi ja Tomi Kivelä. Nurmen mielestä toiminta- ja taloussuunnitelmassa ilmoitetut luvut eivät täsmää. Hän esittää, että talousjohtajan virka laitetaan auki ja julistetaan haettaavaksi nyt päättyneiden YT-neuvottelujen päätteeksi.

Soiten hallitus hyväksyi yksimielisesti jäsenlaskutukseen 6,6 miljoonan euron lisämäärärahaa vuodelle 2019.

Säästöesitysten kaatuminen käynnistää Soitessa uudet yt-neuvottelut. Näillä haetaan 2,5 miljoonan euron säästöjä.

Edellisten yt-neuvottelujen tulokset hyväksyttiin maanantaina hallituksen kokouksessa ennen talous- ja toimintasuunnitelmapykälää.

Henkilöstövaikutukset päättyneissä yt-neuvotteluissa olivat 170,5 henkilötyövuotta, mutta ne toteutetaan ilman irtisanomisia. Laskelma oli tehty niin, että tehostetun palveluasumisen yksiköissä ja vuodeosastoissa syntyy säästöjä, mutta hallituksen päätöksellä nämä henkilöstövaikutukset eivät toteudu täysimääräisesti.

Lisäksi säästöjä syntyy 2 miljoonaa euroa lomapaikkavelan vähentämisestä, 400 000 euroa yli- ja lisätöiden vähennyksestä, 400 000 euroa koulutusmäärärahojen ja sijaisuuksien leikkaamisesta, 36 000 euroa palveluvuosimuistamisista luopumisesta sekä 150 000 euroa tulevien eläköitymisten kautta vapautuvista henkilöstötyöpanoksista.

Soiten valtuusto kokoontuu 9. joulukuuta.

#