sunnuntai 20.9.2020 | 07:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kolme voittoa Nikulasta Halsualle pikkujouluraveista

Keijo Maliniemi
Ma 2.12.2019 klo 18:25 | päivitetty ma 18:26

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

KAUSTINEN

Halsualaishevoset ja -valmentajat viettivät voittojuhlia Nikulan Pikkujouluraveissa. Illan saldoksi tuli kolme täysosumaa.

Voittotehtailun aloitti Henry Ala-Korven ja Ari Salmelan omistama Hissun Arita, joka kiersi pitkästä takamatkasta huolimatta kaikki vastustajansa.

Kauden toinen voitto irtosi ajalla 36,2/2160m.

– Hissun Arita otti hyvin vauhtia, mutta oli paljon erävarmempi kuin edellisessä voittojuoksussa. Ylivieskassa siltä lähti päätöspuolikkaalla kenkä, eikä se ollut lumiradalla ajettavissa, Henry Ala-Korpi sanaili.

– Hissun Arita tuli kaksi vuotta sitten valmennukseeni. Tammalla on kyllä kykyjä, mutta viime kaudella sillä oli vähän vaivoja, ja starttiin tulo siirtyi. Nyt näyttää siltä, että paikat alkavat kestää.

Hissun Arita on nelivuotisikäluokan ykkösnimen Parvelan Retun tavoin ns. tilausvarsa. Tamman toinen omistaja Ari Salmela teetti sen itse. Hän löysi upean emätamman, Mikko Väisäsen Hissun Rillan ja valitsi sopivan isäoriin (Liising).

– Tilausvarsa on nykyjään aika yleinen käytäntö hyvien periyttäjätammojen kohdalla ja varsinkin, jos haluaa valita isäoriin. Varsat saadaan näin myytyä jo mahaan.

Kolmannen T4-kohteen tähtenä loisti Ville Hakalan valmentama ja Team Arkhimedesin omistama Lake's Action.

Juha Länsimäen ohjastama ruuna lähti 20 metrin takamatkalta ja pääsi neljänteen pariin ulos.

Viimeisen takasuoran alussa se hyökkäsi ulkoradoille ja eteni ennen viimeisen kaarteen mentäessä keulaan, mistä otti vakuuttavan voiton ajalla 16,6/2120m.

– Ville antoi tosi optimistisia kommentteja jo etukäteen, ja sen takia ajettiin aktiivisesti. Minulle ei ollut tarkoitus ajaa noin nopeasti keulaan, mutta Lake's Action meni sinne jouhevasti, ja jäi sitten vähän odottelemaan muita. Se kai ajatteli vika kurvissa, että homma on hoidossa, ja niinhän se olikin. Enemmän taisi olla hätä kuskilla kuin hevosella.

– Lake's Actionilla on varmasti hyvä tulevaisuus edessä. Se on tosi miellyttävä ajaa, ja on pärjännyt kaikenlaisilla juoksunkuluilla niin keulasta kuin takaa.

Timo ja Pekka Salmelan omistama Let's Go Legacy oli illan pelatuin T4-hevonen eikä syyttä.

Timo Salmelan ajokki painui ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä johtopaikalle ja nappasi siitä helpon voiton ajalla 17,6a/2100m.

– Let's Go Legacy on asiallinen lähtijä ja oli sen verran ohjilla, että annoin sen mennä, Timo Salmela kertoi.

– Let's Go Legacy on ollut koko ajan hyväntuntuinen, mutta meillä oli kesällä kaikki nuoret hevoset flunssassa, ja niille tuli takapakkia. Nyt näyttää paremmalta. Seinäjoella on sopiva Nuorten Sarja, ja siellä ajetaan seuraavaksi kilpaa.

Toto4-pelin avauskohteen voitto jäi kotiradalle, kun Victor Björkroth siivitti Honey Starin viidennestä sisäparista ykkösenä maaliin.

Honey Starin tehtävä näytti viimeisen takasuoran alussa toivottomalta, mutta kun edessä käännettiin joukolla ulkoradoille ja keulahevonen ajautui vielä lopussa toiselle radalle, eteni Honey Star spurttasi vapaata sisärataa pitkin kärkeen.

Tapio Björkroth valmentaa kaustislaiseen Tean Starin omistamaa ruunaa, jolle täysosuma oli vuoden toinen.

– Kierros ennen maalia näytti siltä, että rahasijakin on tiukassa, mutta meillä oli lopussa kaikki tuurit mukana ja päästin etenemään sisärataa pitkin kärkeen, Victor Björkroth myhäili.

– Honey Star on tasavauhtinen. Se pitää vauhtinsa loppuun saakka, eikä väsy, mutta välillä se ei vain riitä.

Kylmäveristen kovin sarja kulki Hannu Hietasen ohjastaman Helun Kuvan komennossa ensimmäiseltä takasuoralta maaliin.

Ruhvanan Urho taisteli johtavan rinnalta rehdisti, mutta laukkasi kakkossijan hieman ennen maalia.

Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Aparis ja Pertturi jäivät pussiin.

– Helun Kuva on kehittynyt paljon. Se on kestävä tamma ja jaksaa mennä, kun vain pysyy ravilla. Jyväskylässä Helun Kuva laukkasi lopussa kovassa porukassa kolmossijan. Yhtään sitä ei uskaltanut lopussa käskeä, Hannu Hietanen kommentoi.

Viimeisen kertaa kotiradallaan kilpaillut Metkutus lähti peräti 80 metrin takamatkalta, mutta hoiti hommansa tapansa mukaan hienosti ja kuroi valtaosan pakista kiinni ollen viides.

Kylmäveristen kakkossarjan kunkku oli veteliläisen Kruunun Perijät tallin omistama Kruunun Prinssi.

Se sai valmentajaltaan Hannu Hietaselta tarkan juoksun parijonossa ja kiersi 400 metrin kirillä koko porukan.

Pirjo Miettunen esitteli lämminveristen alokassarjassa lupaavan nelivuotiaan tamma Janegartnerin.

Veli-Erkki Paavolan ajokki sai vetää haluamaansa kyytiä ja hyvästeli muut 16,0-vauhtisella päätöspuolikkaalla.

Antti Ala-Rantalan ohjastama Invincible H.C. debytoi uudessa kotimaassaan voitolla

Niko Jokelan ajokki veti keulassa rauhallista tahtia ja irrotteli päätöspuolikkaan kymppiä.

Ykkössija myötä Jokela vahvisti asemiaan Nikulan ajajaliigan kärjessä. Hänellä on nyt kasassa 19 voittoa ja Santtu Raitalalla 18.

Henry Ala-Korven valmentama Umberto Croft ylitti maalinjan kolmantena.

#