Paikallisuutiset

Perhon kirkossa aito kuusi kestää jopa puolitoista kuukautta – Suntio luottaa veden voimaan

Vaikka monessa julkisessa tilassa on siirrytty muovikuuseen, Perhon seurakunnassa on haluttu pitää aidosta kirkkokuusesta kiinni. Hyvällä hoidolla joulupuu kestää sisätiloissa jopa puolitoista kuukautta.

Perhon seurakuntamestari Hannu Hiekka on jo 30 vuoden ajan ollut hankkimassa Perhon kirkkoon aitoa kuusta.
Perhon seurakuntamestari Hannu Hiekka on jo 30 vuoden ajan ollut hankkimassa Perhon kirkkoon aitoa kuusta. Kuva: Maija Ahonen

Aito sen olla pitää. Tätä mieltä on Perhon seurakunnan seurakuntamestariHannu Hiekka kirkkoon tuotavasta joulukuusesta.

– Aito kuusi luo tunnelmaa ihan toisella tavalla, Hiekka toteaa.

Monesti tekokuusta pidetään aitoa kuusta vaivattomampana, mutta tästä Hiekka on eri mieltä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nopeammin oikean kuusen käy kaatamassa metsästä kuin muovikuusen hakee varastosta ja kokoaa sen, laskeskelee Hiekka, joka on pari kertaa koonnut tekokuusta seurakuntatalon puolelle.

– Niin kauan kuin minä hankin kirkkoon kuusen, se on aito, Hiekka toteaa.

Hiekka on hoitanut Perhon seurakunnassa suntion tehtäviä vuodesta 1989, ensin sijaisena ja myöhemmin vakituisena työntekijänä. Miehellä on siis 30 vuoden kokemus kirkkokuusen hankkimisesta ja hoitamisesta.

Hiekka kertoo, ettei hänen korviinsa ainakaan toistaiseksi ole kantautunut valituksia aidosta kuusesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kuusi on aivan kirkon etuosassa ja isossa tilassa riittää hyvin happea, joten se ei pääse ärsyttämään niin paljon, pohtii Hiekka.

Joskus Perhon kirkon kuusi on ostettu, mutta viimeiset viisi–kuusi vuotta joulupuu on haettu seurakunnan omasta metsästä.

Hiekka kertoo, että sopivia joulukuusia etsiessä puita katsellaan metsänhoidollisella silmällä, mutta mikä tahansa puu ei kirkkoon kuitenkaan käy. Kuusen on oltava nelisen metriä pitkä, mutta riittävän solakka mahtuakseen vaivatta kirkon etuosaan. Kuusessa on myös oltava vahvat pystyoksat lamppuja varten.

Tämän vuoden kuuseen Hiekka ei ole täysin tyytyväinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Toiselta puolelta tämä on vähän harva. Olisit tullut tekemään juttua vasta ensi vuonna, sillä silloin meillä on täällä komea kuusi, Hiekka kertoo nauraen.

Mies paljastaa, että ensi vuoden kuusi on katsottu seurakunnan metsästä tällä kertaa jo valmiiksi, kun sopivanoloinen puu sattui tulemaan metsäreissuilla vastaan. Kasvamaan jätetty kuusi on merkitty punaisella nauhalla, johon Hiekka on kirjoittanut tekstin ”Tämä puu on varastettu Perhon seurakunnalta”. Joskus on nimittäin käynyt niin, että joku on käynyt seurakunnan metsässä kuusivarkaissa ja kirkkoon etukäteen katsotusta puusta on hävinnyt latva.

Kuusi tuodaan Perhon kirkkoon ennen ensimmäistä adventtia ja viedään pois loppiaisen jälkeen. Hyvällä hoidolla puu säilyy sisätiloissa viisi­–kuusi viikkoa. Mitään poppaskonsteja kuusi ei kuitenkaan vaadi.

Kerran Hiekka on laittanut kasteluveteen sitruunaa, mutta se jäi yhden joulun kokeiluksi.

– Ei siitä hyötyä tuntunut olevan, joskaan ei haittaakaan.

Sitruunaa useammin Hiekka on liottanut kasteluveteen sokeria tai kukkavirkistettä, mutta nykyisin hän luottaa pelkkään kraanaveteen. Mies painottaakin, ettei kuusta saa päästää kuivumaan missään vaiheessa.

– Kun kuusi tuodaan metsästä, siihen sahataan uusi imupinta ja laitetaan vesisankoon.

Runkoa sahataan kertaalleen vielä siinä vaiheessa, kun se pystytetään kirkkosaliin jykevään jalkaan, joka on paikallisen, nyt jo edesmenneen sepän käsialaa.

Kuusen varsinainen koristelu on pidetty hyvin minimalistisena. Kuusessa on vain latvatähti ja oksilla useampi valosarja kynttilöitä.

– Joskus on ollut kultanauhaa, mutta sekin on jätetty pois.

Oman vivahteensa kuuseen tuo vaaleavihreä kuusenkerkkä, jota puu alkaa pukata kukintoina oksien kärkiin oltuaan riittävän kauan aikaa sisällä.

Kun joulu on ohi, kuusi kumotaan kevytpeitteelle, johon se kääritään poiskuljetusta varten.

Jos oksat ovat hyviä, seurakunta hyödyntää ne havuina. Runko puolestaan pilkotaan polttopuiksi.

– Kirkossa kuusi lämmittää mieltä ja joulun jälkeen tupaa, Hiekka naurahtaa.

Joulukuusi

Suomessa pystytetään noin 1,4 miljoonaa joulukuusta tänäkin jouluna. Näistä vajaa miljoona on Suomessa joulukuusiksi kasvatettuja.

Enemmistö on peräisin kuusiviljelmiltä. Omasta metsästä haetaan noin 300 000 puuta.

Kotimainen kuusi on ekologinen valinta; se on tuotu läheltä, sen kasvattamiseen on käytetty erittäin vähän (tai ei ollenkaan) lannoitteita ja torjunta-aineita. Puun kierrättäminen on selkeää ja yleensä helppoa.

Lähde: Suomen Joulupuuseura

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä