Urheilu

Nuori joukkue Vetelistä maakuntaviestiin – Mäkelän kolme poikaa hiihtävät ykkösjoukkueessa mitalia tavoitellen

Vetelin ykkösjoukkueessa Keski-Pohjanmaan maakuntaviestin A-sarjassa hiihtävät nuoret lupaukset.

Onni, Joona ja Pauli Mäkelä hiihtävät maakuntaviestissä Vetelin ykkösjoukkueessa. Tavoitteena joukkueella on mitali, mutta mitä tahansa voi viestikisassa tapahtua.
Onni, Joona ja Pauli Mäkelä hiihtävät maakuntaviestissä Vetelin ykkösjoukkueessa. Tavoitteena joukkueella on mitali, mutta mitä tahansa voi viestikisassa tapahtua. Kuva: Sanni Aho

Loppiaisena Nivalassa hiihdettävässä maakuntaviestissä Vetelin A-sarjan joukkue on koottu kahden perheen miehistä: Mäkelät ja Taipaleet edustavat. Naisten osuuksille lähtevät Iida Haukilahti ja Viivi-Leena Kari.

Taipaleen perheen isä Kuisma nostaa muuten 1990-luvun lopulla ja 2000-luvulla syntyneiden nuoren joukkueen keski-ikää.

Mäkelän perheestä eniten maakuntaviestiin osallistumisia onJari-isällä, mutta perässä tuleePauli, joka hiihti ensimmäisen kerran osuuden 9-vuotiaana, jolloin viestissä kokeiltiin harrastajille suunnattua C-sarjaa. Nyt Nivalan maakuntaviesti on 13:sta maakuntaviesti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

21-vuotiaalleJoonalle kisa on kahdeksas ja 17-vuotiaalleOnnille kuudes.

Mäkelän hiihtäjäperheessä on matkattu maakuntaviestiin lukemattomia kertoja, sillä Jarin startti on nyt 33:s. Pojat hiihtivät ensimmäistä kertaa samassa joukkueessa Vetelin maakuntaviestissä 2017. Nuorten osuuksille on ollut Vetelin joukkueissa tunkua, kun Mäkelän ja Taipaleen pojat ovat olleet samaan aikaan juniori-iässä. Nyt vanhimmat hiihtävät miesten osuuksilla.

Parhaita muistoja Mäkelöille ovat olleet A-sarjaan nousu Himangan maakuntaviestissä sekä viime vuoden hopeamitali. Se oli Vetelin joukkueelle ensimmäinen vuosikymmenien tauon jälkeen.

Tämän vuoden tavoitteena Vetelin ykkösjoukkueella on mitali.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei viesteistä tosin koskaan teidä, koska osuuksia on kahdeksan. Kaksi vuotta sitten Uudessakaarlepyyssä oltiin voittamassa, mutta oltiinkin neljänsiä, kertoo Pauli.

Mäkelät pitävät Kalajokea ja Pietarsaarea kovimpina vastustajina. Haapajärven ykkösnimi Tero Seppälä joutuu jättämään viestin ampumahiihdon maailmancupin vuoksi väliin.

Nivalan Pyssymäki on maastona tuttu. Pauli Mäkelä kuvailee paikkaa tasaiseksi, mutta kuitenkin hyvää loivaa nousua sisältäväksi.

Keski-Pohjanmaan maakuntaviesti on edelleen voimissaan ja se on Mäkelänkin hiihtäjille tärkeä kilpailu. Mäkelät harmittelevat, että Perho ja Halsua eivät yhdistelmäjoukkuetta kilpailuun asettaneet.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tärkeää olisi, että kilpailussa on joukkueita mahdollisimman paljon, siitä se lähtee, toteaa Pauli.

– Keski-Pohjanmaalla on vielä kuntahenkeä, joka pitää viestiä voimissaan. Ja varmasti myös se, että kilpailussa hiihtää väkeä kolmesta piiristä. Mukana on Suomen kärkitasoa ja kovatasoisia hiihtäjiä, sanoo Jari Mäkelä.

Pojille maakuntaviestiin osallistuminen on tärkeää heti SM-kilpailujen jälkeen. Jari Mäkelä hiihtää Vetelin kakkosjoukkueessa ja huoltaa lisäksi sukset Vetelin molemmille joukkueille.

– Moni hiihtää meidän suksilla, eli kyllä sitä kalustoa piisaa ja pääsevät testaamaan, Jari Mäkelä sanoo.

16 suksiparia ehtii laittaa kuntoon, sillä etukäteisvalmisteluna välineet pinnoitetaan ja viimeistellään hiihtopäivänä pulverilla.

Pauli ja Joona asuvat ja opiskelevat Rovaniemellä. Pauli hallintotieteitä ja Joona rakennusinsinööriksi. Onni käy lukiota Kaustisella. Pojat edustavat ampumahiihdossa Ahveniston ampumahiihtäjiä ja maastohiihdossa Keuruun kisailijoita. Ennen loppiaisen maakuntaviestiä, on edessä vielä Keuruulla FIS-hiihdot ja nuorten Pohjoismaiden mestaruuskisojen karsinta.

Tulevana talvena katse on SM-kilpailuissa, joissa Mäkelät kisaavat sekä ampumahiihdossa että maastohiihdossa.

Vetelin ja Kaustisen joukkueiden kokoonpanot ja osuudet

Veteli 1: 1 Aapo Taipale, 2 Onni Mäkelä, 3 Iida Haukilahti, 4 Pauli Mäkelä, 5 Viivi-Leena Kari, 6 Atte Taipale, 7 Joona Mäkelä, 8 Kuisma Taipale.

Veteli 2: 1 Hannu Kellokoski, 2 Lauri Niininen, 3 Essi Tyynelä, 4 Ari Haukilahti, 5 Sofia Huusko, 6 Akseli Huusko, 7 Jari Mäkelä, 8 Ari-Pekka Lassila.

Kaustinen 1: Mitri Lerssi, Veera Huntus, Johanna Niskakoski, Lasse Paavola, Emma Kolehmainen, Sisu Peltoniemi, Pasi Pesola, Janne Huhtakangas.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä