tiistai 11.8.2020 | 12:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Laula aina -runokirjan julkaisu pitkäaikainen haave – 91-vuotias Aune Karvonen on nyt esikoiskirjailija

Halsualainen Aune Karvonen ryhtyi kirjoittamaan eläkkeelle jäätyään.

Ke 8.1.2020 klo 09:20 | päivitetty ke 09:21

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Aune Karvosen runokirja Laula aina julkaistiin Halsualla Kannelmassa sunnuntaina 5.1.2020. Oman runokirjan julkaisu oli Aune Karvoselle pitkäaikainen haave. Miniä Teija Karvonen kävi läpi ison laatikollisen vuosien aikana syntynyttä materiaalia ja valitsi kirjaan 52 runoa. Graafisen suunnittelun teki tyttärenpoika, toimittaja Ilkka Pernu.

Halsualainen Aune Karvonen (91) aloitti erilaisten tekstien kirjoittamisen pääasiassa vasta eläkkeelle jäätyään. Aiemmin kirjoittamiselle ei ollut aikaa. Päivät täyttyivät maatalon töistä Lehtomaassa, lapsista huolehtimisesta sekä myöhemmin lisäksi ompelijan päivätyöstä Hietalahdessa. Vasta sitten, kun lehmät laitettiin pois ja työ ompelimossa päättyi, jäi aikaa omien ajatusten paperille laittamiseen.

Mielessä pyöri monenlaisia asioita. Aune kirjoitti päiväkirjaa, lehtikirjoituksia, runoja, ajatelmia, mitä milloinkin. Huvittavat sattumukset ja omat kommellukset kiteytyivät runoiksi. Joskus suututti joku asia niin, että se piti kirjoittaa itsestä pois. Joskus mieleen jäi luettu kirja, nähty elokuva, jonkun kertoma tapahtuma tai kohtalo. Runoja syntyi läheisistä ihmisistä ja kyläläisistä. Runoja syntyi haaveista ja muistoista.

Aune Karvonen meni aktiivisesti mukaan eläkeläisten ja sotaveteraanien toimintaan. Erilaisissa juhlissa ja tilaisuuksissa tarvittiin puhujaa ja ohjelman esittäjää. Lisäksi Aune kirjoitti puheita ja runoja syntymäpäiväsankareille, ylioppilaille, ammattiin valmistuneille, kihla- ja hääpareille.

Käsin ja koneella kirjoitettua materiaalia on iso laatikollinen. Aune ei ole saanut kirjoittamiseen varsinaisesti mitään koulutusta. Jollakin eläkeliiton järjestämällä kurssilla hän on joskus ollut.

– Runo tulee, jos on tullakseen, sanoo Aune Karvonen.

– Kirjoitan asioista niin kuin ne koen ja näen.

Laula aina -runokirjaan on valittu 52 runoa. Mukana ei ole kenellekään henkilökohtaisesti kirjoitettuja syntymäpäivärunoja tai vastaavia. Runokirja tuo esille monipuolisesti Aune Karvosen tuotantoa. Runot tuovat esille tytön, naisen, puolison, äidin, mummun, eläkeläisen, ystävän, kannanottajan, humoristin, haaveilijan, synkistelijän, realistin, onnellisen.

Teija Karvonen

Laula aina

Laula rakkaudesta

laula kesästä

valoisista öistä

pääskyn pesästä

Laula onnesta

laula kylissä

majoissa, palatseissa

armaasi sylissä

Laula unelmista

laula unikuvista

kaukaisista maista

tuulen tuvista

Laula iloista

laula tuulista

kevään auringosta

rakkaasi huulista

Laula surusta

laula pimein illoin

armaasi kun jättää,

laula vielä silloin

Laula tuskasta

laula kuolemasta

tummasta manalasta

lempeästä tuonelasta

Laula joka päivä

laula elämästä

tähdistä, auringosta

myöskin pimeästä

Aune Karvonen

#