Ihmiset 

Nimipäivä: Pikku-Imppu on lähes taiteilijan kaima – Vuoden 2019 vauvoihin kuuluva Ilmari Virkkala sai etunimekseen isänsä ja vaarinsa toisen nimen

Virkkalan sivussa on nyt Ilmareita jo kolmannessa polvessa: vaari Kauppi Ilmari, isä Markus Ilmari ja poika Ilmari Taito Johannes.

Kun toimittaja saapuu tekemään nimipäivähaastattelua kaustislaisestaIlmari Virkkalasta, ulko-ovelle asti kuuluu puheensorina. Ilmarin lisäksi paikalla ovat äitiMarjut Kupari, isäMarkus Virkkala, Marjutin poika, ekaluokkaa käyvä isoveli Toivo Kupari sekä vaariKauppi Virkkala.

Ilmari osallistuu keskusteluun jokellellen, sillä ikää pojalla on vasta vähän vajaa puoli vuotta. Poika syntyi 27. heinäkuuta hieman aamukymmenen jälkeen.

– Se oli kesän kuumimpia päiviä, mutta me emme tienneet siitä mitään, sillä olimme hyvin ilmastoidulla synnytysosastolla, kertoo Markus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Marjut ja Markus eivät olleet halunneet tietää etukäteen lapsensa sukupuolta.

Poika näytti ihan Ilmarilta. Marjut Kupari Ilmarin äiti

– Kyllähän sitä jonkinlainen jännitys pitää olla, Markus nauraa.

Sopivia tytön ja pojan nimiä oli mietitty etukäteen käymällä läpi molempien vanhempien sukupuuta.

– Meille oli itsestäänselvää, että haluamme antaa lapselle nimen, joka tulee suvusta, Marjut kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pojan nimeksi oli mietitty etukäteen Ilmaria, joka on Markuksen toinen nimi. Markus on puolestaan perinyt nimen isältään Kauppi Ilmarilta.

Valinta vahvistui oikeaksi, kun pienokainen lopulta putkahti maailmaan.

– Poika näytti ihan Ilmarilta, Marjut toteaa.

Muiksi etunimiksi annettiin Taito ja Johannes, jotka kumpikin esiintyvät sekä Marjutin että Markuksen suvussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pikku-Ilmari on liki nimikaima eri sukujuurta olevalle taiteilija Ilmari Wirkkalalle (1890–1973) lukuun ottamatta sukunimen ensimmäistä kirjainta. Tämä ei kuitenkaan käynyt ensimmäiseksi Marjutin ja Markuksen mielessä nimeä valitessa. Vanhemmalla Ilmarilla on kuitenkin ollut oma osuutensa pikku-Ilmarin suvun nimipolitiikassa.

– Ilmari Wirkkala oli ollut puhumassa Kaustisen kotiseutujuhlilla vuonna 1946 nimistä, Kauppi-vaari kertoo.

Nimien merkitystä ja historiaa käsitellyt Wirkkala oli tuolloin maininnut muun muassa harvinaisen Kauppi-nimen, jonka Anneli ja Taito Virkkala innostuivat sitten antamaan seuraavana vuonna syntyneelle pojalleen. Voidaan myös spekuloida, saiko Kauppi Ilmari toisen nimensä ensimmäisestä nimestään vinkanneen taiteilijan mukaan.

Kohta kuusi kuukautta täyttävän Ilmari Virkkalan elämän ensimmäiset kuukaudet ovat sujuneet mukavasti.

– Ihan normaalia vauva-arkea, Marjut-äiti luonnehtii.

Tällä hetkellä Ilmarin päiväohjelmaa rytmittävät unet, ruokailut ja pitkät vaunulenkit. Oma musiikkiharrastus on jo aloitettu konservatorion muskarista neljän kuukauden iässä.

Perheenjäsenten usein ”Impuksi” kutsuma pikku-Ilmari nauttii kovasti musiikista, jota vanhemmatkin harrastavat ahkerasti. Marjut ja Markus esimerkiksi laulavat kumpikin Hääkuorossa.

Ilmarin oma ensimmäinen julkinen esiintyminen on myös jo takana, sillä hän oli mukana jouluaaton perhekirkon joulukuvaelmassa. Ilmari esitti Jeesus-lasta, Marjut Mariaa, Markus Joosefia ja Toivo tähtipoikaa.

– Ensiesiintyminen meni Ilmarilta oikein hyvin. Häneltä pääsi itku vasta siinä vaiheessa, kun yleisö lähti pois, Kauppi-vaari kertoo.

Parhaillaan Ilmari treenaa kovasti kääntymistä. Poika kierähti ensimmäistä kertaa vatsalleen itsenäisyyspäivän iltana.

– Siinä jäi Linnanjuhlien vastaanotto toiseksi, kun uutta taitoa piti ihmetellä, Markus kertoo.

Pikkumies jokeltelee jo kovasti, mutta puhumisen aika on vasta myöhemmin. Marjut on käyttänyt jo lapsena kahta kieltä, sillä suomen rinnalla hän on puhunut ruotsinkielisen äitinsä kanssa ruotsia. Tarkoitus on, että Ilmarikin voisi mummun kanssa puhua ruotsia.

– Ainakin minulle on ollut paljon hyötyä kahdesta kielestä, Marjut sanoo.

Ensimmäistä nimipäiväänsä viettävällä Ilmarilla ei ole nimipäivän juhlimiseen vielä rutiineja, mutta isä ja vaari pohtivat, että kolmen polven Ilmarit voisivat ainakin kokoontua nimipäivänä yhteen.

Ilmari Virkkala täyttää tammikuun lopussa puoli vuotta.
Ilmari Virkkala täyttää tammikuun lopussa puoli vuotta. Kuva: Maija Ahonen
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä