Hyvinvointi

Kaustislaisella Juha Hanhikoskella on reikä mahassa – Ilman paksusuoltakin pärjää, tietää haavaista koliittia sairastava mies

Suolistosairaudet ovat viime vuosina lisääntyneet. Oman tarinansa kertova Juha Hanhikoski kannustaa vatsavaivoista kärsiviä hankkimaan rohkeasti apua.

– Eikös autoissakin ole kaikenlaisia lisäosia? Sellainen on minullakin, kaustislainenJuha Hanhikoski (s. 1954) nauraa ja taputtaa vatsaansa.

Miehen paidan alla on piilossa avannepussi, joka on kytketty ohutsuoleen.

Haavaista kolliittia eli paksunsuolentulehdusta sairastavalta mieheltä on jouduttu poistaa paksusuoli kokonaan. Nyt Hanhikoski voi hyvin, mutta sairauden pahimpina aikoina huumori ja elämänilo ovat olleet koetuksella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koska erilaiset suolistosairaudet ovat lisääntyneet viime vuosina, Hanhikoski on valmis jakamaan oman tarinansa tiedon lisäämiseksi.

Epämääräiset vatsaoireet alkoivat vaivata Hanhikoskea noin 15 vuotta sitten.

– Kun söi jotain sopimatonta, maha meni sekaisin ja sai hypätä vessassa, hän kuvailee tilannetta.

Mies pärjäili ajoittaisten vatsavaivojensa kanssa itsekseen pari vuotta. Kun ulosteen mukana alkoi tulla verta, hälytyskellot soivat ja mies suuntasi työterveyslääkärin pakeille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Siellä arveltiin, että tämä saattaisi olla vähän vaikeampi juttu.

Meni kuitenkin vielä pari vuotta ennen kuin Hanhikoski sai kärsimälleen sairaudelle nimen. Tuolloin elettiin vuotta 2010. Mies oli ilmoittautunut perheen kahden lapsen kanssa Tukholman maratonille.

– Jo ennen kisaa arvelin, ettei maratoni ole hyvä idea, mutta sinni ei antanut periksi jättää kisaa väliin, kun sitä varten oli harjoiteltu.

Mies selvisi kisassa maaliin asti, mutta olo oli todella kehno.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin tosi huonossa hapessa. Kisan jälkeen kippuroin viikon kotona, kunnes otin yhteyttä työterveyteen, josta minut passitettiin suoraan keskussairaalan ensiapuun, jonka jälkeen asiat alkoivat selvitä ja sain diagnoosin.

Diagnoosin saaminen helpotti, sillä samalla pystyttiin sulkemaan vielä vakavammat sairaudet pois. Myös hoidot pääsivät alkuun.

Aluksi paksusuoli saatiin rauhoittumaan lääkityksellä, mutta vuoden kuluttua oireet palasivat. Seurasi lukuisia tähystyksiä ja koepalojen ottoja.

Kun mikään muu ei enää auttanut, päädyttiin leikkaukseen. Joulun 2015 alla Hanhikoskelta poistettiin tulehtunut osa paksusuolesta.

Alkuvaikeuksien jälkeen elo alkoi sujua pätkityn suolen kanssa. Loppukesästä 2016 miehen tila heikkeni kuitenkin uudelleen, sillä tulehdus oli ehtinyt edetä jäljelle jätettyyn suolen osaan.

Koska haavainen koliitti kasvattaa syöpäriskiä, Hanhikoskelta päätettiin leikata paksusuoli lopulta kokonaan pois. Uusi leikkaus tehtiin joulun 2016 alla. Nyt miehellä on vatsassa aukile, jossa ohutsuolen päähän on kytketty avannepussi.

Avannepussi.
Avannepussi. Kuva: Maija Ahonen

Ennen leikkauksia Hanhikoski oli jäänyt eläkkeelle metsäalan töistä.

– Kun aiemmin olin työajasta 70 prosenttia maastossa ja 30 prosenttia toimistolla, luvut olivat sairauden vuoksi kääntyneet toisin päin.

Vaikka työkaverit olivat ymmärtäväisiä, mies itse koki oman tilanteensa hankalaksi ja päätti siksi hypätä vapaaehtoiseen eläkeputkeen täytettyään 60 vuotta.

Oman kokemuksensa myötä Hanhikoski kannustaakin hakeutumaan rohkeasti lääkäriin, jos suolentoiminnassa on ongelmia. Mies tietää omasta kokemuksesta, että hoitamattomana sairaus rajoittaa pahasti elämää.

– Kun uuteen paikkaan meni, oli aina ensin katsottava, missä on lähin vessa.

Jos hätä yllätti, oli toilettiin päästävä yhdessä–kahdessa minuutissa.

– Kyse ei ollut mistään tavallisesta vessahädästä, jota olisi voinut ennakoida, vaan hätä tuli yhtäkkiä voimakkaan kivun kanssa.

Pahimmillaan sairaus voi jopa erakoittaa, kun kodin ulkopuolelle ei enää uskalla lähteä. Monet kuitenkin lykkäävät avun hakemista tähystyksen pelossa.

– Eihän se mukavalta tunnu, mutta ammatti-ihmiset osaavat kyllä asiansa.

Monen suolistosairaus saadaan kuriin lääkkeillä, eikä leikkauskaan ole maailmanloppu, Hanhikoski painottaa.

Mies kertoo yllättyneensä, kuinka hyvin avannepussi toimii. Pussin tyhjentäminen ja päivittäinen vaihtaminen käyvät mieheltä kätevästi.

Avanteen kanssa pystyy elämään normaalia elämää, kunhan muistaa huolehtia säännöllisestä syömisestä.

– Suuhun olisi hyvä muistaa laittaa jotain parin tunnin välein, että energiavarastot pysyvät tankattuina.

Hanhikosken eläkepäivät täyttyvät pienistä risusavotoista, kotitöistä, luottamustehtävistä ja kevyestä liikunnasta.

Kun kaikki sitä kumminkin miettivät, pakkohan se on kysyä. Voiko avannepotilas saunoa?

– Totta kai, kunhan avanteen suojaa pyyhkeellä kuumuudelta.

Silloin tällöin mies pulahtaa myös kodin ohi virtaavaan Perhonjokeen. Aivan kuten ennen leikkauksiakin.

Haavainen paksunsuolentulehdus

Sijaitsee tavallisesti sekä paksusuolen että peräsuolen alueella.

Tavallisimpia oireita ovat ripuli, veriuloste ja vatsakivut. Oireet voivat vaihdella yksilöllisesti. Diagnoosi tehdään paksusuolentähystyksen (kolonoskopia) ja koepalojen avulla.

Sairautta hoidetaan lääkkeillä ja joissain tapauksissa leikkauksella.

Kuuluu crohnin taudin kanssa tulehduksellisiin suolistosairauksiin, joista käytetään yleisesti lyhennettä IBD (Inflammatory Bowel Diseases).

IBD yleistyy voimakkaasti. Suomessa on tällä hetkellä noin 50 000 IBD:tä sairastavaa. Vuosittain yli 2 000 suomalaista saa diagnoosin.

Lähde: Crohn ja Colitics ry

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä