lauantai 4.7.2020 | 05:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanomalehtiviikko: Salla Koskimäen mielestä ympäristöasioista puhutaan ympäripyöreästi

Ti 4.2.2020 klo 12:00 | päivitetty ti 12:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mitäs minä 9-luokkalainen ilmastonmuutoksesta ymmärrän. Enimmäkseen sen, minkä olen kotona tai koulussa kuullut. Onko olemassa nuorta, joka omaa niin hyvän medialukutaidon, että osaa tulkita tekstejä tavalla, jolla ymmärtää mikä on oikein ja mikä väärin. Onko olemassa vain oikeaa tai vain väärää tapaa toimia.

Harjoittelen tavoitteellisesti yleisurheilua. Olen käynyt useilla eri ravintoluennoilla, joilla on korostettu proteiinin merkitystä erityisesti urheilijoiden ruokavaliossa.

Klikkasin auki muutamia päiviä sitten uutisen, jonka otsikon mukaan proteiinin syönti kuormittaa puhdistamoita ja rehevöittää Itämerta. Olin sanaton. Aihe herättää ristiriitaisia tunteita, enkä haluaisi viettää loppuelämääni huonoa omatuntoa potien siitä syystä, että syön paljon proteiinia sisältävää ruokaa.

Netissä esiintyy usein myös ristiriitaisia ilmastonmuutosaiheisia kirjoituksia. Ovatko muovipussit pahasta vai ovatko ne sittenkin kaikista ekologisin vaihtoehto? Lomamatkallani Jenkeissä amerikkalainen kassaneiti ei pyörivää muovipussikaruselliaan säästellyt, kun pakkasi ostokseni suosiolla neljään eri pussiin. Varmuuden vuoksi vielä pari pussia päällekäin. Uskookohan presidentti Trump ilmastonmuutokseen?

Maapallolla pitää turvata elämä myös tuleville sukupolville, mutta onko jotain mitä voi tehdä, että voi hyvällä omallatunnolla matkustaa ja syödä lihaa? Ympäristötietoutta saa ja pitää lisätä, mutta ei saa ahdistaa ihmistä. Minulla ei ole tarvetta jäädä koulusta pois ilmastolakon vuoksi. Mielelläni istun koulunpenkillä kuulemassa lisää myös tästä aiheesta, joka arveluttaa jopa suurimpia päättäjiä.

Ajattelen ihmisen omien pienten tekojen olevan kaikkein tärkeimpiä. Oikeilla valinnoilla voi toimia esimerkkinä muillekkin.

#