perjantai 28.2.2020 | 14:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuntakyltti puuttuu Perhon Vetelin-puoleiselta rajalta – Uusi merkki odottaa kunnan varastolla, mutta kunta ei voi asentaa sitä itse

Myös Vetelin Perhon-puoleinen rajakyltti on menossa vaihtoon.

Maija Ahonen Perhonjokilaakso
La 8.2.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhon Vetelin-puoleiselta rajalta puuttuu kuntakyltti. Onko Perho liittymässä naapurikuntaan vai onko kyltti päätynyt kenties pitkäkyntisten matkaan?

– Eihän nyt toki, Perhon kunnan tekninen johtaja Alpo Anisimaa toppuuttelee nauraen.

– Kyse on kyltin normaalista kulumisesta.

Anisimaan mukaan rajalta poistettu kyltti oli vanerinen ja ajan saatossa pahoin rapistunut. Merkki rojahti alas vuodenvaihteen jälkeen, kun tieaurasta lensi lunta ja kylttivanhuksen kiinnikkeet eivät enää kestäneet iskua. Kyltin repsottamisesta ilmoitti kuntaan aurausurakoitsija.

Anisimaa kertoo, että kuntakylttien osalta vastuut jakautuvat siten, että kunta hankkii ja maksaa uuden merkin ja ely-keskus puolestaan huolehtii sen asennuksesta. Uusi kyltti odottaa jo Perhon kunnan varastolla, mutta vielä ei ole tiedossa, milloin ely-keskuksen urakoitsija ehtii asennustöihin.

Mutta miksi kunta ei itse käy laittamassa kylttiä paikoilleen, jos kerran merkki on valmiina?

– Meillä on itselläkin kalenterit aika täynnä. Toisaalta ely-keskuksen tiealueella työskentelemiseen tarvitaan ely-keskuksen lupa. Lupaprosessikin on aika pitkä, se on vähintään pari viikkoa. Ehkä siksi on aikoinaan linjattu, että ely-keskus hoitaa kylttien asennukset, nopeusmerkkien kääntämiset ja muut vastaavat omalla tieverkollaan, Anisimaa sanoo.

Uusi metallinen kyltti tuli maksamaan kunnalle 140 euroa, joten suuresta hankinnasta ei ole kyse.

Anisimaa kertoo, että Perhon kunta on uusinut rajakylttejään sitä mukaa, kun tarvetta on ilmaantunut.

– Viime vuonna uusi kyltti hankittiin Kinnulan-rajalle ja toissa vuonna Kyyjärven suunnalle, Anisimaa kertoo.

Yleensä uusi kyltti on mennyt tilaukseen, jos vanha merkki on ollut liian kulunut tai se on vaurioitunut esimerkiksi kolaritilanteessa.

Perhon Vetelin-puoleinen kuntaraja on siis saamassa uudenkarhean kyltin. Uusi kyltti ei olisi pahitteeksi tien toisellekaan puolelle, jossa seisoo Vetelin kunnan rajakyltti. Merkki on pahoin kulunut vaneripinnalle. Pimeässä merkkiä on vaikea nähdä.

Vetelin tekninen johtaja Tero Uusitalo kertoo, että Veteli aikoo käydä kaikki kuntarajakylttinsä lähitulevaisuudessa läpi ja tilata uudet kuluneiden tilalle.

– Asia on työlistalla, Uusitalo vahvistaa.

Vetelin Perhon-puoleinen kuntakyltti on pahoin rapistunut.
Maija Ahonen

#