sunnuntai 9.8.2020 | 20:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pyörätie Heikkiläntielle kaivattu, mutta epätodennäköinen – Valtiolla tai Vetelin kunnalla ei ole rahaa kevyenliikenteenväylän rakentamiseen

Perhonjoen ja Pollarinojan ylittävä mutkainen Heikkiläntie on koululaisten pullonkaula Vetelissä. Viime perjantain henkilöautojen nokkakolari tiellä oli pelätty, mutta harvinainen.

Sanni Aho
Ti 11.2.2020 klo 12:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime perjantaina Heikkiläntiellä sattui kahden henkilöauton kolari, kun toinen kuljettajista väisti koulumatkalaista.

Tien turvallisuudesta on puhuttu aika ajoin. Heikkiläntie on kapea, tiheästi rakennettu ja tiellä on aamuisin runsaasti liikennettä. Tie yhdistää Räyringintien Koulutiehen ja on pituudeltaan kolme kilometria. Tien varrella on kaksi siltaa, joista toinen ylittää Perhonjoen Heikkilänkosken ja toinen Pollarinojan.

Perjantain onnettomuus oli kuitenkin harvinainen.

Vetelin keskuskoulun rehtori Miia Pakkala ei muista vaaratilanteita sattuneen. Syksyllä koulusta laitettiin liikennöitsijän toiveesta viestiä, jossa tarjottiin mahdollisuutta linja-autolipun hankintaan talviajalle niillekin koululaisille, jotka eivät ole linja-autokyytiin oikeutettuja.

– Linja-auton käyttäminen koulumatkalla vähentää henkilöautoliikennettä. Meillä on yhteinen huoli tästä, Heikkiläntie on vaarallinen. Oppilaita on ohjeistettu käyttämään heijastimia ja kulkemaan tien reunassa, kertoo rehtori Miia Pakkala.

Linja-autoliikenneyrittäjäKirsi Aho ajaa koulukyydityksiä Heikkiläntiellä.

– Siinä osaa poimia katvepaikat, missä näkyväisyys on heikompi ja olen opetellut ennakoimaan ne, kertoo Aho.

Aho kertoo, että ruuhkaa Heikkiläntiellä aiheuttavat pääasiassa sitä pitkin kulkevat koulukyydit sekä koululaisia kouluun vievät henkilöautot.

– Ymmärtäähän sen, se on pitkä matka vesisateessa kävellä ja herkästi kuljetaan autolla.

Aho ei usko, että pyörätietä Heikkiläntielle rakennetaan. Sen sijaan hän toivoo ensiapuna, että tien varren asukkaat huolehtisivat puustosta, ettei se peitä näkyvyyttä.

Pyörätietä Heikkiläntielle on haluttu vuosikymmenet. Tie on ely-keskuksen ja rahapussin nyörit projekteille tiukassa.

Kunnanjohtaja Hannu Jyrkkä on asunut koko elämänsä Heikkiläntien varrella.

– Olen koko ikäni sitä kihnannut ja tuskan kokenut. Se on ollut tärkein pyörätieosuus kunnan puolelta Elyyn ties kuinka pitkään, mutta ei se ole koskaan listoilla edennyt, toteaa Jyrkkä.

Jyrkkä on realisti eikä odota, että valtiorahoitteisesti pyörätiehanke etenisi. Hän muistuttaa myös, että monta muutakin tiehanketta on laitettu vireille elyn suuntaan: Kaustisen ja Vetelin välinen pyörätieosuus, valtatien alittava hiihtotunneli, Koulutien kunnostus ja pyörätiehankkeet esimerkiksi Patanassa.

– Näitä on laitettu ylös, mutta en elättele toiveita, että rahaa olisi näköpiirissä.

Heikkiläntien pyörätielle ei ole viime vuosina laskettu hintaa. Puhutaan kuitenkin useista sadoista tuhansista euroista.

– Kustannusarviota pyörätielle ei ole tehty, mutta voisihan tien tehdä kohtuullisesti monella eri tavalla, pohtii Jyrkkä.

Valtatien alittavasta hiihtotunnelista Vetelin keskustassa Jyrkkä oli viimeksi viime viikolla yhteydessä elyyn. Elyn kanta on, että hintahaarukaltaan 200 000 – 300 000 euroa maksava tunneli on kokonaan kunnan projekti, eikä valtio osallistu kustannuksiin.

#