perjantai 10.7.2020 | 18:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen: Vaikuttaminen ei katso ikää

Pe 14.2.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime viikolla kouluissa vietettiin Sanomalehtiviikkoa. Teemaviikon tavoitteena oli antaa lapsille ja nuorille työkaluja kriittiseen medialukutaitoon, oman media-arjen peilaamiseen sekä aktiiviseen osallistumiseen ja vaikuttamiseen.

"Kyky muuttaa maailmaa ei katso ikää" kuului Sanomalehtiviikon iskulause. Tästä hyvä paikallinen esimerkki on kaustislaisen Hilda Uusivirran, 13, kuntalaisaloite.

Kaustisen keskuskoulun kuudetta luokkaa käyvä Uusivirta toivoi paikkakunnalle nuortentilaa, jossa oppilaat voisivat oleilla koulupäivän jälkeen. Tyttö kiersi rohkeasti luokissa esittelemässä ideaansa, keräsi aloitteeseensa 72 nimeä ja toimitti paperin joulun alla sivistysjohtajalle.

Työ ei ollut turhaa. Hiihtoloman jälkeen Kaustisella aukeaa tila, joka on nuorten käytössä kolmena päivänä viikossa ja tarkoitettu kolmas–kuudesluokkalaisille.

Pisteet Kaustisen kunnan sivistyspuolelle siitä, kuinka nopeasti nuorten toiveesta otettiin koppi. Kuntabyrokratia on normaalisti monen aikuisenkin mieleen turhan hidasta, puhuttamattakaan nuorista, joille esimerkiksi vuoden odottelu olisi ikuisuus. Kun nuorilla on toteuttamiskelpoinen idea, on siihen syytä tarttua mahdollisimman nopeasti.

Omasta kokemuksesta uskallan väittää, että nuortentila on tapaus, joka pysyy nuorten mielessä pitkään.

Noin 20 vuotta sitten omassa synnyinpitäjässäni Evijärvellä yläkoulu- ja lukioikäiset halusivat käyttöönsä harrastustilan. Koska idea oli nuorten oma, asiaa myös hoidettiin itse.

Tilatoivetta luonnollisesti vastustettiin, koska joidenkin mielestä "nuoret eivät osaa kuitenkaan käyttäytyä". Onneksi myös puolustajia löytyi. Ideamme takana olivat muun muassa sivistysjohtaja ja nuorisosihteeri.

Aivan mutkitta asia ei silti edennyt. Mutta kun tila saatiin lopulta sitä tarvitsevien käyttöön, tunne oli huikea. Tärkeä oli myös kuulluksi tulemisen kokemus. Se muisto ei ole haalennut.

#