perjantai 3.4.2020 | 20:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Kunhan korona ei tule kotiin

To 5.3.2020 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronavirus kohuttaa maailmalla, mutta Suomessa tartunnan on saanut seitsemän. Kolme tartunnoista on reissuilta, neljä jatkotartuntoja.

Rajojen sulkeminen viruksen vuoksi toisella puolella maailmaa vaikuttaa kuitenkin paikalliseen yritystoimintaan. Jo aikaisemmin vaikeita vuosia eläneelle turkisalalle vaikutus näkyi huutokaupan siirtymisenä ja lentolohen kysyntä on vähentynyt, sillä Kiinaan matkaavia koneita ei ole.

Kyseenalaisen hyvä uutinen on, että saasteiden määrä on dramaattisesti tippunut Kiinassa.

Kriisin keskellä syntyy uusia toimintatapoja. Näin siis Kiinassa, missä työntekijöitä on siirretty etätöihin. Samalla tosin myös työnantajien valvonta ulottaa kouraansa kotien etätyöpisteisiin.

Etätyön mahdollisuuksia ja työtapoja tulee lisätä, mutta toivottavasti sellainen ei tule ajankohtaiseksi viruksen kannustamana meillä pohjolassa.

Harvaan asutulla ja arjessa vähemmän matkustelevilla maaseudulla pelko maailman viruksia kohtaan on lievempi. Kymmenen vuotta sitten sikainfluenssa vei koko maassa sairaalahoitoon lähes 1600 henkilöä, joista lopulta tautiin kuoli 44 (Sikainfulenssa pandemia Terveyskirjastossa). Tällä hetkellä 2019-nCoV –virukselle kehitetään rokotteita usealla eri rintamalla. Tuskin koronasta hetkessä eroon päästään ja työn alla olevat rokotteet vaativat vielä paljon testaamista.

Toistaiseksi riittää se, että käsiä pestään tiuhaan, käsidesiä tarjoillaan ja aivastetaan hihaan. Kasvosuojuksista on eniten hyötyä vaikkapa hiomapölyssä työskentelevälle.

#