perjantai 3.4.2020 | 19:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronaan varautuminen näkyy myös Tunkkarilla: etäyhteydet käytössä, ulko-oven lukitsemista harkitaan

Maija Ahonen
Ma 23.3.2020 klo 18:09

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten varautuminen koronaviruspandemiaan näkyy myös Tunkkarin terveyskeskuksen toiminnassa.

Perhonjokilaakson vastaanottopalveluiden vastuualuejohtaja, lääkäri Antti J. Saari kertoo, että Tunkkarin vastaanotolla on siirrytty toimimaan etäyhteyspainotteisesti. Asiakkaita palvellaan mahdollisimman paljon puhelimitse ja videoyhteyksin sekä erilaisten digitaalisten palveluiden, kuten Omahoito-asioinnin kautta.

Kiirevastaanotto toimii kuitenkin normaalisti.

– Kaikki päivystykselliset asiat hoidetaan niin kuin tähänkin asti, mutta riskiryhmäläisten ja kiireettömien aikojen saatavuutta on rajattu, että saataisiin siirrettyä resurssia enemmän etäpalveluun, Saari kertoo.

Soite tiedotti viime viikon lopulla, että terveyskeskuksiin ei toistaiseksi anneta uusia kiireettömiä vastaanotto- ja kontrolliaikoja. Ei-kiireellisten potilasasioiden hoitoa ei ole kuitenkaan kokonaan lopetettu, vaan asiakkaita palvellaan etäyhteyksien avulla.

– Toimintaa ei voi viedä kokonaan nollille, kun emme yhtään tiedä, kauanko tämä tilanne jatkuu, Saari toteaa.

Tunkkarilla terveyskeskuksen ulko-ovi on toistaiseksi pidetty auki.

Saari kuitenkin kertoo, että Soite harkitsee terveyskeskusten ovien lukitsemista turvallisuussyistä. Näin sisälle pääsisivät vain ne, keitä vastaanotolle osataan odottaa.

Saaren mukaan Tunkkarilla halutaan viimeiseen asti välttää tilannetta, jossa virus lähtisi leviämään terveyskeskuksen kautta. Tästä syystä myös henkilökuntaa on jaettu hoidettavien asioiden perusteella useampaan eri ryhmään.

Saari myöntää, että terveyskeskuksen sopeuttaminen poikkeusoloihin on ollut haaste.

– Oikeastaan joka päivä on tullut uusia ohjeistuksia, hän kertoo.

Hän antaa poikkeusoloissa työskentelevälle henkilökunnalle kiitosta.

– Vaikka yhtäkkisestä tilanteesta koetaankin lievää ahdistusta, kaikilla on kuitenkin positiivinen mieli siitä, että tästä selvitään.

Koronapandemian takia Soite on varautunut siirtämään henkilöstöään niihin yksiköihin, joissa tarve on suurin.

Saari kertoo, että Tunkkari on toistaiseksi saanut pitää oman henkilökuntansa, eikä väkeä ole tarvinnut lähettää paikkaamaan muiden yksiköiden henkilöstövajetta.

– Työntekijöiden sairauspoissaolot ovat lisääntymään päin, muuten tilanne on ennallaan.

#