sunnuntai 20.9.2020 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Anna Vehkalampi kolumnissaan: Sinä teini, nuori, varhaisaikuinen: Nyt on aika päättää elämäsi suunta

Ti 24.3.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Nuoruus on ihmisen parasta aikaa”. Kasvoilleni leviää hymy, kun mietin tätä lausahdusta.

Toisinaan olen kokenut nuoruuden tuoman painon ahdistavana. Toisinaan taas olen tuudittautunut sen kevyeen, lempeään otteeseen. Nuoruus on ikään kuin jonkin asian välivaihe eikä siihen meidän inhimillinen mielemme kykene. Aina pitäisi olla menemässä, tekemässä ja saavuttamassa jotakin.

Nuoruudessa ollaan enemmän ja vähemmän haavoittuvaisia.

Ilmassa pyörii monenlaisia suuria ja jollakin tavalla lopullisia kysymyksiä ja päätöksiä: Kuka minä olen? Millainen haluan olla? Mitä haluan opiskella? Mitä arvoja kannatan? Mihin puolueeseen uskon? Mitkä ovat tavoitteeni? Mitkä ovat unelmani?

Onneksi meillä on mahdollisuus luottaa elämään. Sen muuttumattomuuteen ja muuttumiseen. Mikäli päätän elää tänään tavalla x, vaikuttaa se todennäköisesti tulevaisuuteeni. Tämähän vasta hienoa, mikäli päätös on hyvä.

Negatiiviset päätökset ja valinnat taas jättävät arvet, jotka voivat tuntua vielä aikuisiällä.

Nuorien tulisi siis olla samaan aikaan järkeviä, aikuismaisia ja vastuullisia? Eikö nuoruudesta haaveiltu ennenkin vapaan maan mantereena? Eikö se olekaan onnellisuuden perikuva tai edes kaunis vivahde siirtymisessä aikuisuuteen?

Nuoruudessa on paljon hyvää. Toivon mukaan sitä värittää itse valittu opiskeluala, iloa tuovat ihmissuhteet ja omat mielenkiinnon kohteet.

Nuoruus käsittää hyvin monenlaisia asioita ja jokaiselle eri asioita. Nuoruudessa kaikilla on kuitenkin samoja kehitystehtäviä ja kipupisteitä eli jokainen käy omat mutta yhteiset taistelunsa. Nämä taistelut ovat suurelta osin mielen sisäisiä myllerryksiä ja niiden näkyminen nuoren elämässä riippuu aina henkilöstä itsestään sekä hänen lähiympäristöstään.

Pienellä paikkakunnalla teinivuoteni varttuneena voin todeta, että kaveriporukalla on suuri merkitys nuoruuden haasteissa. Tämä ei sinänsä ole kovin uusi asia. Sen kuitenkin tajuaa usein vasta vuosien jälkeen. Siinä iässä iskostuvat tietyt ihanteet ja arvot, joita porukassa arvotetaan. Onneksi meillä on kuitenkin mahdollisuus muuttaa ja pohtia näitä arvoja uudestaan. Ottaa niistä niitä arvokkaimpia ja kyseenalaistaa niitä, mitkä eivät itsestä tunnu hyvältä.

Näin lopuksi haluan muuttaa kolumnin ensimmäistä lausetta todellisempaan muotoon. Mitä se nuoruus sitten on? Se on haasteiden, kasvamisen, kullanarvoisten muistojen ja rakkauden aikaa.

Se on aikaa, jolloin kaikilla pitäisi olla riittävästi aikaa miettiä sitä, kuka on ja miksi haluaa kehittyä.

#