sunnuntai 20.9.2020 | 06:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaksi pitkäaikaista yritysneuvojaa jää eläkkeelle – Tuloksena satamäärin perustettuja yrityksiä ja kymmeniä miljoonia euroja hankerahaa

Sari Torppa ja Mikko Hänninen tekivät hankehakemuksia käsi kädessä yrittäjien kanssa ja ehkä tämän ansiosta seutukuntaan saatiin enemmän hankerahoituksia, kuin valtakunnassa keskimäärin.

Sanni Aho
Ti 24.3.2020 klo 17:35 | päivitetty ti 18:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuosituhannen alussa Kaustisen seutukuntaan puuhattiin yhteistä yritysneuvontapalvelua. Silloin mukana oli seitsemän kuntaa: Halsua, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Ullava, Toholampi ja Veteli.

Yritysneuvojia aloitti vuonna 2003 kolme: Miia Himanka, Mikko Hänninen ja Ole Gustafsson. Sari Torppa aloitti Gustafssonin jälkeen naistenpäivänä 2004.

Mikko Hännisen ja Sari Torpan yhteiset eläkekahvitukset oli tarkoitus järjestää perjantaina 27. maaliskuuta, mutta ne jäivät nyt koronaviruksen vuoksi tässä kohtaa pitämättä. Eläkehaastattelu sentään ehdittiin tekemään juuri ennen hallituksen ensimmäistä mullistavaa koronavirusinfoa.

Kolme periaatetta on ohjannut yritysneuvojien työtä. Ensinnäkin yrityksen yhteydenotto ja tapaaminen on mennyt kalenterissa kaiken edelle. Ja tilanteen tullen yritysneuvoja liikkuu, ei yrittäjä.

– Ikinä ei sanota ei. Aina on katsottu, että olisiko joku konsti saada tukea, sanoo Torppa.

Erilaisia tapoja on löytynyt, sillä seutukunnan yritysneuvojat ovat olleet mukana hakemassa alueen yrityksille erilaisia kehitys- ja investointihankkeiden tukia. Rahaa on alueelle virrannut Torpan ja Hännisen arvion mukaan 40 miljoonaa euroa yritystukina. Rahoittajana on yleensä EU:n erilaiset rakennerahastot.

– Yrityksillä ei tarvitse olla osaamista hankehakemusten tekemiseen, jos sellainen vaikkapa kerran kymmenessä vuodessa tehdään, muistuttaa Torppa.

Ennen digiaikaa yritysneuvojat liikkuivat hakemuspaperiensa kanssa tai hakemuksia täytettiin yrittäjien omilta koneilta käsin. Nyt palvelut toimivat jo hyvin verkossa.

Rahan saaminen alueelle on tuonut lisää verotuloja, mutta luonut myös työpaikkoja.

– Jotkut ovat jopa kolminkertaistaneet työntekijämääriään, sanoo Hänninen.

Esimerkkeinä isoja investointitukia saaneista yrityksistä sekä siten toimintaansa kasvattaneista löytyy leipomoalalta sekä metalli- ja rakennuspuolelta. Saaduista rahoista eivät yritysneuvojat ole lähteneet tiedottamaan.

– Se on ollut yrityksen asia, toteaa Torppa.

Aikanaan yksi syy asiantuntijapalvelun perustamiselle oli sekin, että yritystuet näkyivät kuntien julkisilla esityslistoilla. Sitä eivät yrittäjät pitäneet. Nykyäänkin yritystukien saajat ovat julkista tietoa ja tiedot löytyvät rahoittajien palveluista.

Torppa ja Hänninen ovat olleet yleensä mukana paikkakunnille perustettavien yritysten alkuvaiheessa.

– Nimen keksiminen omalle yritykselle on yllättävän vaikeaa, sanoo Hänninen.

Yrityksiä on perustettu seutukuntaan satoja. Hänninen arvelee, että hän avusti vuositasolla 15 yrityksen perustamista Perhossa, kunnes Perho jättäytyi seutukunnan yrityspalveluista pois vuoden 2018 lopussa. Perho hankkii nykyään yritysneuvontansa Kosekilta, kuten myös kuntaliitoksen myötä Ullavakin.

Yrityksen perustaminen alueelle on lähtenyt yrittäjän ideasta.

– Asiakkaalla on ollut koulutusta, työkokemusta tai harrastus, josta on lähetty kehittämään yritystä, Torppa kertoo.

Starttirahoja on saatu hyvin, ellei kyse ole ollut aloista, joilla jo valmiiksi on kilpailua. Esimerkiksi hierojat ja kampaamot ovat harvoin starttirahaa saaneet. Hoiva-alan ja palveluasumisen yrittäjiä on hiukan etsittykin.

Yrityksiä kaikkiaan on alueella 926. Näistä toimintansa on aloittanut vuoden 2003 jälkeen 468. Yksinyrittäjiä määrästä on 44 prosenttia ja yhdestä kolmeen henkilöä työllistäviä yrityksiä on 605, eli 65 prosenttia kaikista yrityksistä.

– Ne tarvitsevat neuvontaa omia etujaan valvomaan. Jonkun on tuotava asiat tietoon ja jopa tehtävä heidän puolesta, sanoo Hänninen.

Hän uskoo, että pienien yritysten kehittäminen on voimavara: jos jokainen niistä saisi palkattua yhden työntekijän, olisi lukumääräisesti syntyvien työpaikkojen määrä merkittävä.

Eläkepäivillä liike jatkuu. Sari Torppa jatkaa luottamustoimissa neljän osakeyhtiön hallituksissa.

Mikko Hänninen uskoo, että liikkumisesta tulee vielä säännöllisempää ja metsätöitä riittää. Omaan pihapiiriin Perhon Möttöseen valmistui viime vuonna pihasauna ja muutakin remonttia on ollut työn alla.

– Olen pyrkinyt, että rakentamista ei tarvitsisi sitten eläkkeellä tehdä, Hänninen naurahtaa.

#