sunnuntai 20.9.2020 | 08:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vain aivan lähimmät saattoväkeen – Hautajaisissa kannattaa ottaa nyt etäyhteydet käyttöön

Poikkeustilan jälkeen on odotettavissa muistotilaisuuksien suma.

Maija Ahonen
Ke 25.3.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila ja kokoontumisrajoitukset heijastuvat hautajaisjärjestelyihin. Yleisesti yli kymmenen henkilön kokoontumiset on kielletty, mutta hautajaisten kohdalla joustetaan hieman.

Piispat ovat tarkentaneet hautajaisia koskevia ohjeistuksia siten, että hautaan siunaamisissa voivat pastoraalisista syistä olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun 10 henkilön rajan.

Yleisenä rajana pysyy kuitenkin edelleen rajoitus kymmeneen osanottajaan. Tämän peruste on vakava tartuntatautitilanne ja pyrkimys hillitä koronaviruksen leviämistä.

– Jos hautaan siunaamisesta muodostuu lähiomaisten siihen osallistuessa yli 10 hengen tilaisuus, tulee kaikin käytettävissä olevin keinoin pyrkiä välttämään tartuntariskiä esimerkiksi niin, että osallistujat ovat siunauskappelissa tai haudalla riittävän etäällä toisistaan. Luonnollisesti on selvää, ettei vähänkään hengitystieoireita saaneen henkilön tule osallistua siunaustilaisuuteen, piispojen antamassa ohjeistuksessa todetaan.

Perhonjokilaakson seurakuntiin papeille tehdyn soittokierroksen perusteella hautajaisten saattoväen rajaamisesta ei ole ainakaan vielä tullut ongelmaa.

Perhon kirkkoherra Eija Seppä kertoo, että omaiset ovat ymmärtäneet tilanteen hyvin.

– Varmasti jokainen haluaa tehdä kaikkensa, ettei virus leviä.

Vaikka hautajaisten osalta ollaan joustavampia, kymmenen henkilön ohjenuoraa ei voi määräänsä enempää venyttää.

– Esimerkiksi 30 henkilöä on jo liian suuri saattojoukko, Seppä pohtii.

Esimerkiksi Perhossa monet perheet ovat suuria ja vainajalla saattaa olla paljon jälkeläisiä. Seppä pohtii, että saattoväki voidaan joutua tällöin rajaamaan esimerkiksi vainajan puolisoon, lapsiin ja mahdollisesti näiden puolisoihin.

Papit kuitenkin muistuttavat, että kukin tilanne on erilainen ja vainajan läheisten piirit vaihtelevat, joten jokainen tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti kuitenkin yleinen ohjeistus huomioiden.

Seppä kannustaa hyödyntämään poikkeustilanteessa tietotekniikkaa, jotta hautajaisiin on mahdollista osallistua myös etänä.

Kaikissa Perhonjokilaakson alueen kirkoissa on käytössä radiojärjestelmä, joka välittää kirkolliset tilaisuudet suorana lähetyksenä seurakunnan internet-sivuille. Järjestelmää voidaan käyttää myös hautajaisissa.

Seurakuntien radiojärjestelmä välittää pelkkää ääntä, mutta mikään ei estä omaisia itseään tallentamasta siunaustilaisuutta esimerkiksi videolle.

– Joku paikalla olijoista voi esimerkiksi videoida tilaisuuden niille omaisille, jotka eivät voi olla paikalla, Seppä toteaa.

Hautajaisten siirtäminen myöhempään ajankohtaan ei ole tässä tilanteessa vaihtoehto, koska seurakuntien kylmiökapasiteetti on rajallinen. Seppä ei usko, että omaisilla olisi siihen edes suuria halujakaan.

– Yleensä vainaja halutaan siunata haudan lepoon mahdollisimman nopeasti.

Kovin monia hautajaisia poikkeusaikana ei ole vielä ehditty järjestää. Tässä vaiheessa näyttää kuitenkin siltä, että monen vainajan omaiset haluavat järjestää erillisen muistotilaisuuden isommalle joukolle sitten, kun kokoontumisrajoitukset ovat poistuneet. Kriisin jälkeen onkin siis odotettavissa muistoseurojen suma.

#