sunnuntai 20.9.2020 | 06:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon – Unesco antaa vastauksen hakemuksesta todennäköisesti reilun vuoden päästä

Vili Ruuska
Ke 25.3.2020 klo 17:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon Ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Lisäksi Suomi on mukana yhteispohjoismaisessa hakemuksessa, joka liittyy limisaumaveneperinteeseen. Esitys limisaumaveneiden perinteestä on ensimmäinen, jonka Pohjoismaat ovat tehneet yhdessä.

Kaustislaisen viulunsoitoperinteen Unesco-hakemus lähetettiin kulttuuriministeriöön maaliskuun alussa. Sieltä hakemus jatkaa matkaansa Unescon arvioitavaksi. Käsittely vie noin 1,5 vuotta, joten vastaus saataneen vuoden 2021 lopulla.

– Hakemusta on valmisteltu tiiviisti kaustislaisen perinneyhteisön kanssa. Kaustisella ollaan hyvin ylpeitä ja tyytyväisiä, että prosessi on saatu hyvällä yhteistyöllä tähän pisteeseen. Uskon, että tämä lisää paitsi kaustislaisen perinteen myös koko maan rikkaan ja moninaisen perinnemusiikkikentän arvostusta ja tunnettuutta, toteaa Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäki.

Unesco ylläpitää luetteloa ihmiskunnan aineettomasta kulttuuriperinnöstä. Suomi allekirjoitti seitsemän vuotta sitten Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sillä edistetään elävän kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi.

Luettelossa on tällä hetkellä 549 kohdetta 127 maasta.

#