perjantai 6.8.2021 | 02:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Hallinnan tunnetta lakanakaapista

Pe 27.3.2020 klo 16:28

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mikä yhdistää vispipuuroa, lakanakaapin järjestelyä ja metsäretkeä järven rannalle?

Nämä kaikki ovat asioita, joita olen suunnitellut tekeväni pidemmän aikaa, mutta normaaliarjessa niille ei ole syystä tai toisesta löytynyt aikaa. Toisin on ollut reilun viikon aikana, kun Suomi on ollut historiallisessa poikkeustilassa.

Mutta elämä onkin kummallista. Kun elinpiiri on typistynyt lähinnä kodin ja mahdollisuuksien mukaan etänä tehtävän työn ympärille, yhtäkkiä monille asioille onkin aikaa.

Ruoanlaitto ja ulkoilu ovat tietysti tärkeä osa hengissä ja järjissä pysymistä, mutta lakanakaapin järjestelystä voi sen sijaan olla montaa mieltä.

Järkeä siinäkin silti on – ainakin minun kohdallani. Monen, jotka ovat toimituksessa nähneet pursuilevan työpöytäni, on ehkä vaikea uskoa, että sisimmässäni olen kaappisiisti-ihminen.

Tuntuu rauhoittavalta, että edes joku asia tässä maailmantilanteessa voi olla täysin minun vallassani: tyynyliinat taiteltuna ja pussilakanat rullattuna tavalla, jonka olen aikoinaan kotona oppinut. Ai että tekee sielulle hyvää.

Enkä ole ainoa, sillä sosiaalisen median perusteella moni muukin on hakenut elämäänsä hallinnan tunnetta raivokkaan tekemisen kautta. Yksi on leiponut pakastimen täyteen pullaa, ja toinen taas pilkkonut halkoja ensi talven varalle.

Henkisiä selviytymiskeinoja on monia. Hääräämiseen liittyy myös toiveikkuutta: tulevaisuudessakin tarvitaan vierasvaraa ja polttopuita.

Vaikka juuri nyt pelottaa, on tärkeää kurkottaa mielessä myös kriisin jälkeiseen aikaan.

#