lauantai 4.7.2020 | 05:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Monipaikkaisuus muuttui hetkeksi kielletyksi

Ke 8.4.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ilmoitus Uudenmaan tulevasta sulkemisesta aiheutti ruuhkan moottoriteille, kun pääkaupunkiseudulta suunnattiin kohti vapaa-ajanasuntoja.

Halsuan väkimäärä kasvoi Telian Helsingin Sanomille koostaman tiedon perusteella 14.-28.3. yli 16 prosentilla. Samoin Lestijärvi kasvatti asukasmääräänsä yli 13 prosenttia. Kaustisella kasvua oli muutama prosentti ja pari prosenttia laski teletietojen perusteella väkimäärä Vetelissä ja Perhossa.

Halsualla oli vuonna 2017 tasan 230 kesämökkiä. Se on väkilukuun suhteutettuna suurin määrä vapaa-ajanasuntoja koko alueella.

Valtiovalta määräsi ihmiset pysymään kodeissaan ja jättämään mökille lähdön odottamaan parempaa aikaa. Tätä määräystä eivät kaikki ole noudattaneet, minkä houkutuksen ymmärrän hyvin.

Valtioneuvoston kanslia julkaisi juuri koronakriisin keskellä tuoreen selvityksen työn ja työvoiman alueellisesta liikkuvuudesta ja monipaikkaisesta väestöstä. Selvityksessä on esillä myös kausiväestön määrä erityyppisillä alueilla. Esimerkiksi harvaan asutulla maaseudulla on tilastoitu asuvan ympärivuotisesti 285 000 suomalaista, mutta kesäkaudella määrä on lähes miljoona. Samoin ydinmaaseudun asukasluku 614 000 kasvaa miljoonaan kesäisin.

Kausiväestö käy ruokakaupassa, käyttää palveluja ja maksaa kiinteistöveroja.

Jos koronakriisistä voisi jotain hyvää seurata, niin kuluva yhteinen etätyöharjoitus voisi pidentää monipaikkaisesti asuvien aikaa vapaa-ajanasunnoillaan.

#