maanantai 30.11.2020 | 00:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Isoja asioita

To 30.4.2020 klo 06:00 | päivitetty pe 22:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hallitus linjasi viime viikolla, että suuret, yli 500 henkilön yleisötapahtumat on kielletty heinäkuun loppuun asti.

Vaikka tieto ei missään tapauksessa yllättänyt, mielen se veti apeaksi. Kesä esimerkiksi ilman Kaustisen juhlia tuntuu lähes mahdottomalta yhtälöltä. Paitsi että se on tänä vuonna täyttä totta.

Lopullisesti juhlien peruuntuminen iskee todennäköisesti tajuntaan vasta kesällä, kun villenpipo ei nousekaan areenan ylle. Ei ole aikaa ennen ja jälkeen festivaalien.

Sosiaalisen median perusteella samantyyppisiä pohdintoja on monella muullakin. Silti joukosta löytyy aina niitä, jotka toteavat, ettei festareiden peruuntuminen haittaa heitä tippaakaan, koska tapahtuma ei kuulu heidän kesäohjelmaansa. Tällainen omaan napaan tuijottelu jaksaa aina hätkähdyttää.

Vaikka seuraava tuntuu itsestään selvältä, on asia ilmeisesti tasaisin väliajoin hyvä kirjoittaa ihan näkyviin. Eli tässä tulee:

Festivaaleissa ei ole kyse vain siitä, millaista ohjelmaa porttien sisällä on yhden kesäviikon aikana, vaan juhlilla vaikutusta lähiseutuun ympäri vuoden. Henkisen ja kulttuurisen vaikutuksen lisäksi tapahtumalla on runsaasti taloudellista merkitystä.

Yritysten näkökulmasta festivaaliviikkoa ei turhaan kutsuta kolmanneksitoista kuukaudeksi tai toiseksi jouluksi. Nämä lisäeurot omalta osaltaan kannattelevat hyvää palvelutarjontaa, josta me alueen asukkaat saamme nauttia ympäri vuoden.

Ja toisaalta kyse ei ole pelkistä euroista. Kuten eräs yrittäjä totesi, Kaustisen seutu ei saa nyt samalla tavalla valtakunnallista näkyvyyttä kuin tavallisina festarivuosina.

Onneksi viulut eivät ole kuitenkaan vaienneet, ja vuosi se on ensi vuonnakin.

Hallituksen linjaus veti harmillisesti raksit myös monen muun alueemme kesään kuuluvan tapahtuman päälle. Esimerkiksi kesämarkkinoita on jouduttu perua, eikä raveja voi ajaa ainakaan yleisön läsnä ollessa.

Kaikkea ei sentään ole vielä kielletty. Mikäli tautitilanne vain sallii, erilaiset pienet kesätapahtumat ovat tässä tilanteessa enemmän kuin tervetulleita.

#