maanantai 30.11.2020 | 00:04
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Lempeät löylyt

To 7.5.2020 klo 06:00 | päivitetty to 17:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Korkkasin vappuviikonloppuna lähipiirin kesäpaikan saunakauden. Nyt olin poikkeuksellisen aikaisin liikkeellä. Kesän ensimmäiset löylyt ovat yleensä nimittäin lipsuneet luvattoman lähelle juhannusta.

Ehkä juuri sen takia haaveilen joka vuosi mahdollisimman aikaisesta ja pitkästä saunakaudesta. Esimerkiksi kuluneena talvena aloin unelmoida kesä ajan löylyistä melkein heti, kun päivä oli alkanut sydäntalvella pidentyä.

Osittain tämä johtuu siitä, että itselläni ei ole saunaa, joten joudun talviaikana tuppautumaan säännöllisin väliajoin läheisten koteihin saunavieraaksi. Poikkeusaikana kyläilyt ovat kuitenkin jääneet vähiin. Koronan takia ollut ilman saunaa kaksi kuukautta. Kaikki suomalaiset tietävät, ettei sellainen tee päälle hyvää.

Oma saunareissuni oli konkreettinen muistutus siitä, että erityisesti poikkeusaikoina on hyvä päästä normaaleista arkiympyröistä irti vaikkapa sitten saunanlauteille.

Jokainen, joka on joskus lämmittänyt puukiuasta ja kylpyvesiä, tietää, ettei se ole hätähousun hommaa. Ja juuri se onkin siinä parasta. Saunan lämmittäminen on jo itsessään meditatiivinen kokemus. Ja kun ensimmäinen napollinen vettä lentää kiukaalle, on olotila jo lähellä nirvanaa.

Löylyissä on helppo ja hyvä olla riippumatta siitä, millaisessa järjestyksessä saunan ulkopuolinen maailma on. Käsillä on vain ja ainoastaan tämä hetki, josta on kaukana kavala maailma.

#