sunnuntai 29.11.2020 | 13:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Karoliina Ukskoski kolumnissaan: Urheilu on enemmän kuin tulokset – "Urheilijat harjoittelevat täyttä päätä kohti unelmiaan aivan yhtä kovalla tarmolla kuin ennenkin"

Ke 13.5.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eikö urheilutoimittajat voisi lomauttaa sekä urheilu- ja tulosruudut lopettaa, kun eihän urheilun saralla tapahdu nyt mitään? Tällaisesta näkökulmasta on virinnyt paljon keskustelua korona-aikana niin somessa kuin sen ulkopuolellakin.

Haluan nostaa esille Twitterissä keskustelua herättäneen Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren twiitin, jossa hän viittaa, etteikö Ylen ja MTV:n urheilu-uutiset olisi hyvä lakkauttaa, kun ”sporttirintamalla ei tapahdu mitään.” Samaa linjaa jatkoi ministeri Krista Mikkonen, jonka mielestä ”kun koronan takia urheilu-uutisissa on vain vähän kerrottavaa, voisi lähetysajasta puolet käyttää luonnon kevätseurantaan.”

Kuten voi arvata, itse edustan täysin vastakkaista kantaa kuin edellä mainitut esimerkit ja se on osin jopa helppo perustella. Ensinnäkin kumpikaan edellä mainituista kannanotoista, että urheilussa ei tapahdu mitään, ei pidä paikkaansa. On totta, että koronan takia lähes kaikki kilpailut on peruttu ja sillä rintamalla ei varmasti paljoa tapahdukaan, mutta on väärin väittää, ettei urheilussa tapahtuisi mitään. Kuten urheilutoimittaja Antti Pärnänen omassa samaa aihetta koskevassa artikkelissaan kuvaili, tällainen ajattelutapa on todella näköalatonta niin urheilun kuin urheilujournalisminkin kannalta. Onko todella, että kiinnostavinta ja ainoaa oikeaa urheilujournalismia on mennä NHL-kierrosyön jälkeisenä aamuna lukemaan suomalaisten syöttöpisteet teksti-tv:n sivulta 235? Tietenkin tulokset ovat urheilussa olennaista, sillä siitähän urheilussa on kyse; senteistä, sekunneista ja pisteistä. Mutta taustalla on valtavasti muutakin.

Urheilussahan tapahtuu aivan älyttömästi tälläkin hetkellä. Se, että kilpailut on siirretty tai peruttu, ei tarkoita urheilijoille lomaa. Urheilijat harjoittelevat täyttä päätä kohti unelmiaan aivan yhtä kovalla tarmolla kuin ennenkin. Tavat saattavat olla erit, mutta määränpää sama. Kuten entinen huippusuunnistaja Janne Salmi kiteytti ”tulokset ovat vain urheilujäävuoren näkyvä huippu”. Sieluuni hieman sattuu, kun sanotaan ettei urheilusta ole kerrottavaa, kun ei ole kilpailuja. Otan sen melkein loukkauksena koko urheiluyhteisön puolesta.

Nyt olisikin ideaali hetki kertoa niitä mielenkiintoisia tarinoita sieltä tulosten takaa, urheilijoiden taustajoukoista sekä urheiluseurojen työmyyristä. On ollut ilo huomata, että Perhonjokilaaksosta eivät kaikki urheilu-uutiset ole loppuneet. Mielestäni meidän alueeltamme löytyy vaikka mitä kertomisen arvoisia tarinoita urheilusta! Tässä muutama esimerkki:

Mitä kuuluu Kaustisen ilma-aseampujille ja heidän harjoitteluunsa, kun harjoituspaikat ovat kiinni?

Kenen idea oli asfaltoida kolmen kilometrin rata keskelle metsää? Kemoran tie 1980-luvulta yhdeksi Suomen merkittävimmistä moottoriradoista.

Mikä on Perho Hockey Teamin tarina, ja mikä on jääkiekkotoiminnan laita Perhonjokilaaksossa?

Kuka vie Perhonjokilaakson urheiluseurojen omatoimirastit metsään?

Vetelistä olympialaisiin – Maratoonari Paavo Kotilan ura suomalaisen kestävyysjuoksun huipulla sotavuosien jälkeen.

Kirjoittaja on perholainen urheilija, joka otti kopin tämän kolumnin kirjoittamisesta muutaman tunnin varoitusajalla.

#