perjantai 26.2.2021 | 00:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen pääkirjoituksessa: Ihanaa, tietöitä!

Ke 24.6.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Käytä kiertotietä, jos et halua jonottaa.”

Tällainen viesti kilahti puhelimeen työkaverilta maanantaina ennen kuin ehdin toimitukseen. Valtatie 13:n päällystystyöt aloitettiin juhannuksen jälkeen Vetelistä Tunkkarilta. Valtatie saa uutta pintaa liki 47 kilometriä. Uusittava alue ulottuu lähes Perhon keskustaan asti.

En noudattanut toverin neuvoa, vaan köröttelin kohti toimitusta valtatietä pitkin. Halusin nähdä, miten liikennejärjestelyt sujuvat työmaan kohdalla. Pappilankosken sillan jälkeen vastassa oli liikennevalot, ja pienen odottamisen jälkeen pääsin ohittamaan työmaan saattoauton perässä.

Tulevista tietöistä iloitaan aina keväisin, kun ely-keskus julkaisee kuluvan vuoden päällystyskohteet. Mieli saattaa kuitenkin muuttua, kun H-hetki on käsillä ja joutuu jonottamaan kuumassa autossa tietyömaan valoissa. Hermoja kiristää entisestään, jos on jo valmiiksi myöhässä. Mutta ei auta muuta kuin varata matkalle normaalia enemmän aikaa ja hokea mielessään mantraa: ”Ihanaa, tietöitä!”

Hyväkuntoiset tiet ovat turvallisuus- ja elinvoimakysymys. Esimerkiksi kantatie 63:n pinta oli talven aikana reikiintynyt Kaustisen ja Inan välillä niin ruokottomaan kuntoon, että autoilija sai pelätä menopelinsä hajoamista. Tieosuus sai alkukesästä ensiavuksi uuden päällysteen. Kyllä kelpaa taas körötellä.

#