sunnuntai 29.11.2020 | 12:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Saara Tikkakoski: Maailma myös naiselle

Ti 14.7.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Luin hiljan kirjan, joka sai minut ajattelemaan sitä, millaiseksi ihminen on maailman suunnitellut. Tietenkin mahdollisimman sopivaksi kaikille. Näin sitä järjellä ja tasa-arvon näkökulmasta ajattelisi.

Kirjan tilastoista ja tutkimuksista kävi kuitenkin ilmi, ettei ihminen suinkaan ole suunnitellut maailmaa itselleen, vaan mies on suunnitellut maailman miehille. Kirja on Caroline Criado-Perezin palkittu Näkymättömät naiset: Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille.

Kirjan ydin on se, että mitä usein virheellisesti luullaan objektiiviseksi, onkin oikeasti miehen näkökulma. Perinteisesti länsimaissa valkoiset miehet ovat olleet päättäjiä ja tutkijoita, ylipäätään niitä aktiivisia toimijoita yhteiskunnassa. Naiset on tehokkaasti sivuutettu, koska heidän tehtävänsä on ollut ”vain” hoitaa lapsia, kokata ja siivota, eli olla kotona poissa yhteiskunnan silmistä.

Julkisen elämän ollessa varattu miehille he ovat myös kehittäneet maailman, jossa vain miehinen näkökulma otetaan huomioon ja nainen on näkymätön. Muista sukupuolista puhumattakaan. Naisten sivuuttamisesta on seurannut, että miehisyydestä on tullut yleispätevää, standardi ja synonyymi ihmiselle. Kun miehisyys on yleispätevää, naiseudesta tulee erikoistapaus eikä tasa-arvoinen osa ihmisyyttä miehisyyden lisäksi. Naisista on siis tullut vähemmistö. Miten puolet ihmiskunnasta voi olla vähemmistö?

Naista koskevan tiedon puute on johtanut myös naisten ja naisiin tyypillisesti liitettävien ominaisuuksien mystifioimiseen. Lausahdukset ”naisten logiikasta” tai siitä miten ”naisia ei voi ymmärtää” eivät ole harmiton vitsi vaan ne ovat vakavan tasa-arvon puutteen ilmentymä, joka johtuu siitä, että naisnäkökulmaa ei ole kuultu. Naiset eivät ole mystisiä, heitä ei vain ole otettu huomioon.

Miksi naiset sitten on sivuutettu tutkimuksissa ja päätöksenteossa? No, he ovat erilaisia kuin miehet ja se on tehnyt heistä monimutkaisia ja kalliita tutkia. Tämän tekosyyn lisäksi harmillisen usein on kuitenkin ollut kyse vain siitä, että nainen unohdetaan. Naisia ei ole ollut päättäjinä, eikä kukaan ole heiltä mitään kysynyt, joten heidän näkökulmansa on unohdettu.

Voin kuvitella, että juuri tämän virheellisen ”objektiivisuuden” takia pyrkimys sukupuolten väliseen tasa-arvoon aiheuttaa niin voimakkaita vastareaktioita ja suoranaista naisvihaa. Kyllä minäkin olisin vihainen, jos joku tulisi polkemaan objektiiviseksi luulemaani tietoa. Kuitenkin se, mitä luulemme objektiiviseksi, on usein vain puolet totuudesta eli subjektiivinen miehen näkökulma. Mitään totuutta ei siis poljeta vaan sitä täydennetään, joten syytä vihaan ja vastustukseen ei ole.

Näin ollen kehotankin naisia pitämään ääntä: tuokaa näkökulmanne esille, kertokaa mitä tarvitsette, vaatikaa tulla huomatuiksi. Ottakaa oma tila. Se ei ole huonoa tai aggressiivista käytöstä, vaan pyrkimys päästä tasavertaiseksi ihmisen oletusarvoksi miehisyyden rinnalle. Ja miehet, teidän täytyy tukea naisia ja antaa heille tilaa, jotta tasa-arvo toteutuisi.

Kirjoittaja on veteliläissyntyinen filosofian maisteri, tekninen kirjoittaja ja tasa-arvon kannattaja.

#