sunnuntai 7.3.2021 | 14:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen pääkirjoituksessa: Kun käsipäivää ei voi sanoa

Ke 26.8.2020 klo 18:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Muistatko milloin viimeksi olet kätellyt?

Itse olen sanonut käsipäivää työympyröissä viimeksi 12. maaliskuuta. Tämä on jäänyt siksi hyvin mieleen, koska muutaman tunnin päästä kaikki yli 500 henkilön tilaisuudet peruttiin loppukevään ajaksi.

Lapsena inhosin kättelyä, mutta iän kartuttua siitä on tullut osa normaalia kanssakäymistä. Nykyään – tai paremminkin ennen koronaa – itseäni häiritsi suunnattomasti, jos uusi ihminen jäi syystä tai toisesta kättelemättä. Kun on sanonut nimensä, puristanut toisen kättä ja katsonut silmiin, on helppo aloittaa tutustuminen.

Siksi tuntuukin hieman oudolta, että kättelemättömyyteen on sopeutunut poikkeustilassa yllättävän nopeasti. Yleensä haastateltavan kanssa on puhunut ennen tapaamista edes hetken puhelimessa, joten esittäytymiset on ikään kuin jo hoidettu etukäteen.

Vaikeampaa on, jos tilanne on hieman virallisempi tai törmää uuteen ihmiseen sattumalta. Silloin tekisi mieli kätellä.

Pakko myöntää, että itseään on saanut Perhonjokilaakson juhlakiertueella pidätellä, ettei toivota kaffeille tulijoita kädestä pitäen tervetulleiksi. Kun kättä ei voi puristaa, jää jäljelle silmiin katsominen. Sen tärkeys on korostunut entisestään.

#