torstai 1.10.2020 | 23:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sini Kivioja kolumnissaan: Miten selvitä korona-arjesta?

Ti 8.9.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Keväällä kaikki kääntyi ylösalaisin. Se, mikä oli ennen omituista, on nyt normaalia. Se, mikä oli ennen normaalia, on nyt muisto ja toivo tulevasta. Keväällä kaikki tuli niin yllättäen. En olisi voinut kuvitella vielä vuoden alusta, että tulen viettämään kevään näkemättä suurinta osaa läheisistäni, että osallistuisin ristiäisiin zoom-yhteyden kautta tai että vietän kesän sairaalahuollossa tehden useita koronasiivouksia.

Keväällä kaikki tuntui niin utopistiselta, ja kaikella tuntui olevan loppupäivämäärä. Olin aivan varma, että kaikki on taas hyvin, kun rajoituksia höllennetään. Suljin tietoisesti korvani asiantuntijoiden kommenteilta, joissa sanottiin, että tämä saattaa kestää vielä syksyyn asti.

Kesän aikana katsoin kauhuissani, kun kaikkialla oli terassit pullollaan ja ihmiset lensivät ulkomaille, kuin se olisi viimeinen mahdollisuus tehdä niin. Siinä vaiheessa aloin aavistaa pahaa. Kun sain tietää koulupaikastani, olin ikionnellinen, vaikka mielessäni kyti pelko etäopiskelusta ja kahdenkymmenen neljän neliön sisälle lukittautumisesta. Odotin ja odotin, että pääsen syksyn tullen vielä koululle opiskelemaan, ilman maskisuosituksia tai käsidesin suurkuluttamista. Enpä olisi vuosi sitten ajatellut olevani koulun mittauslaboratoriossa maskin kanssa.

Miten tästä ajasta sitten selvitään? Sitä olen miettinyt paljon. On vaikeaa, kun ei ole mitään tiettyä päivää, milloin tämä loppuu. Olen kuitenkin päätynyt muutamaan vaiheeseen, joilla tästä syksystä saataisiin mahdollisimman kivuton, mikäli rajoituksia tiukennetaan.

1. Rutiinit. Työ- tai koulupäivä venyy helposti aamusta iltaan, jos joutuu tehdä etätöitä ja aikataulut ovat häilyviä. Tee itsellesi aikatauluja, tehtävälistoja ja järjestä nettiyhteyden kautta palavereita. Käy ulkona, syö lounas suunnilleen samaan aikaan. Tämä syksy tuntuu kuitenkin paljon valoisammalta kuin viime kevät, jolloin kaikki paikat kirjastoista uimahalleihin olivat kiinni.

2. Hyväksy, että tämä kestää hetken. Tämä asia on minulle ehkä vaikein. Haluaisin tietää, kuinka monta päivää, viikkoa ja kuukautta on siihen, kun voin taas elää normaalisti. Ja mikä edes on tämän jälkeinen normaali?

3. Ota kaikki ilo irti teknologiasta. Etäpalaverit, etäjumpat, videopuhelut läheisille, etäkahvit, lista on loputon. Syksyn tullen ollaan toivottavasti saatu jo keväällä nähtyjä ongelmia esimerkiksi koulujen etäluennoista korjattua.

4. Syksy on tulossa. Pian on pimeää ja kylmää – ethän haluaisi kuitenkaan tehdä mitään tänä aikana? Et jää mistään paitsi, jos mitään ei järjestetä. Helppoa!

5. Kun paniikki tulevaisuudesta iskee, itke.

6. Itke hieman lisää.

7. Soita jollekin läheiselle. Kyllä me tästä selviämme.

Huomasit varmaan, etten minäkään tiedä, miten tässä tilanteessa tulisi olla. Odotan, miltä näyttää aika “jälkeen koronan”. Toivon, että se näyttää valoisalta, mutta uskon, että se on myös suureksi osaksi meistä itsestämme kiinni. Pidetään siis huolta itsestämme ja toisistamme ja muistetaan, että joskus tämä on toivottavasti historiaa.

Kirjoittaja miettii, mikä on tuleva normaali.

#