sunnuntai 24.1.2021 | 21:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Juho Laasasen kolumnidebyytti: Mies, miten pissaat?

Ti 15.9.2020 klo 18:00 | päivitetty ti 21:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Seuraa tätini aikanaan minulle kertoma vitsi:

”Kun Jumala oli luonut Aatamin ja Eevan, päätti Hän lopuksi antaa heille vielä kaksi lahjaa. Jumala sanoi: ’Ensimmäinen on kyky pissata seisaaltaan...’

Aatami keskeytti: ’Minä! Minä haluan sen! Se olisi tosi kivaa ja elämä olisi NIIIIN paljon helpompaa!’

Jumala katsoi Eevaan. Eeva nyökkäsi: ’Mikäpä siinä, ei se minulle niin välttämätöntä ole.’

Ja niin Jumala antoi Aatamille tämän lahjan. Aatami kiljui riemusta, hyppäsi seisaalleen ja pissasi ympäriinsä! Hän pissasi pidellen kahdella kädellä, sitten yhdellä ja lopulta vielä ilman käsiä. ’Mahtavaa!’ huudahti Aatami. Hän juoksi rantaan ja pissaili ihastuneena kuvioita hiekkaan.

Jumala ja Eeva katselivat hiljaa Aatamin riemua. Hetken kuluttua Eeva kysyi Jumalalta: ’Niin, mikä se toinen lahja oli?’

Jumala huokaisi syvään ja vastasi: ’Aivot, Eeva, aivot.’”

Seisten pissaamisen lahja on kieltämättä kätevä. Mutta miksi miehet pissaavat seisten silloinkin, kun istuminen olisi vaihtoehto? Onko seisten pissaaminen oikeasti merkittävästi helpompaa? Eihän se ole. Siinä pitää keskittyä, olla varovainen, tähdätä. Viimeistään ravistellessa joku tippa menee ohi. Istuessa taas voi rentoutua ja mietiskellä niitä näitä. Ei sitä luksusta tarvitse vain isommille tarpeille varata.

Vai onko kyse itsetunnosta? Särkyykö miehisyys, jos pissatessa istuu nöyrästi alas kuin nainen konsanaan. (Sillä mikäpä sen kamalampaa miehelle, kuin tehdä jokin asia niin kuin naiset sen tekevät.)

Vessaan ei kuitenkaan näe. Ehkä onkin kyse äänestä? Ehkä lorotuksen itseasiassa täytyy kuulua vessan ulkopuolelle osoituksena siitä, että tällä sitä seistään ja komeasti lorotetaan yhtä soittoa ilman eturauhasvaivoja, ja osuu muuten keskelle!

Opin vastikään, että saksan kielessä on joskus ollut käytössä pilkkasana ”Sitzpinkler” (istuenpissaaja), joka tarkoitti nössöä beta-miestä. Nykyään saksalaisia poikia kuitenkin opetetaan pienestä pitäen istumaan pissatessaan. Syyt ovat ilmiselvät. Ei tarvitse kuin katsoa miesten vessoja: ruskeankeltaisia puoliksi kuivuneita pisaroita pöntön reunoilla, istuimella ja lattiallakin. Ja se jäätävä urean käry.

Saksassa voi toisinaan nähdä vessan kannen alapuolelle liimatun tarran, joka kehottaa kannen nostajaa istumaan. Eräs hittituote on ollut pieni äänirasia, joka istuinrengasta nostettaessa vetoaa Helmut Kohlin äänellä harkitsemaan vielä. Nykyään saksassa pilkkasanaksi onkin muodostunut itsekästä machoa kuvaava ”Stehpinkler” (seistenpissaaja). Niin muuttuu maailma, Eskoni.

Älkää käsittäkö väärin. Jos tarjolla on pisoaari, tai puska, niin siitä vaan iloisesti töröttämään! Luoja tietää, että minäkin olen tätä lahjaa surutta hyödyntänyt, nimikirjaimiani piirrellen. Kukapa ei! No, ehkä ne sen toisen lahjan saaneet…

Mutta jos puhutaan vaikka omasta tai toisen kodista, ja tarjolla on posliininen WC-istuin – siis istuin – niin ole mies ja pissaa istuen. Ole ”Sitzpinkler”.

Kirjoittaja on ylpeästi mies ja istuenpissaaja.

#