maanantai 30.11.2020 | 00:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Julius Tainio kertoo kolumnissaan modernien puskamuusikkojen arjesta

Pe 25.9.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Sitä luulisi että elektronisen musiikin tekeminen on yhtä iloa, edistystä ja rahan tuloa. Joissain tapauksissa näin saattaa ollakin. Kuitenkin musiikin tekeminen erityisesti ilman suurta mainetta on hyvin yksitoikkoista.

Kaikki alkaa ideasta, sitten tulee projektin aloitus, projektin huono edistys, projektin vihaaminen, projekti alkaakin kuulostaa hyvältä, projekti alkaa edistyä, projekti tulee valmiiksi, kappaleen julkaiseminen ja lopuksi hyvä mieli. Sitten kaikki alkaa alusta.

Tätä kolmesta päivästä kolmeen kuukauteen kestävää rinkiä kutsutaan puskamuusikon arjeksi. Elektronista musiikkia ei tehdä siksi, että siitä saisi rahaa tai mainetta. Elektronisen musiikin tekeminen on harrastus siinä missä vaikka hiihto, sulkapallo tai postimerkkien keräily.

Itsekin satun tähän ryhmään kuulumaan ja voin vahvistaa, että tavoitteet voivat olla hyvinkin korkealla, vaikka nykytilanne ei olisi lähelläkään sitä. Kuunnelluimalla kappaleella on 80 kuuntelukertaa ja seuraajia on huimat 17 yksilöä, vaikka yhteen kappaleeseen käyttäisi kuinka paljon aikaa. Tilanne saattaa vaikuttaa tulevaisuuden kannalta epätoivoiselta, mutta se ei ole syy musiikin tekemisen lopettamiseen. Ensisijaisesti nautitaan musiikin tekemisestä ja vasta sen jälkeen maineesta, jos sitä sattuu siis tulemaan.

Olen kuullut että puskamuusikoita on Keski-Pohjanmaan alueella useita, mutta tunnen itseni lisäksi vain kaksi. Toinen heistä on hyvä kaveri ja toisesta tiedän vain oikean nimen ja mitä hän tekee työkseen.

Kaverin kanssa on helppoa puhua musiikin tekemisestä ja sitä myöten on myös helppoa selvittää taiteilijanimi ja se minne hän musiikkia julkaisee. Toisen henkilön kanssa ei tule puhuttua melkein ikinä, joten tietojakin on vaikea saada selville. En tiedä millaista musiikkia hän tekee tai että millä nimellä hän sitä julkaisee. Totta kai asiaan olisi varmasti mahdollisuus perehtyä, mutta siihenkään ei tahdo löytyä viitsimystä.

Sitä sanotaan, että muusikkona menestyy jos tekee musiikkia jota ihmiset kuuntelevat. Monilla tulee jo siinä vastaan ensimmäinen ristiriita. Tehdäkö musiikkia jota itse tykkää tehdä vai tehdäkö musiikkia jota muut kuuntelevat?

Parhaiten menestyneet artistit ovat kuitenkin tehneet musiikkia, jota itse tykkäävät tehdä ja muut ihmiset ovat alkaneet kuuntelemaan sitä.

Vaan siinäpä onkin urakka saada monta tuhatta ihmistä kuuntelemaan omaa musiikkia. Olipa tilanne kuitenkin millainen hyvänsä, kunhan tekee tarpeeksi töitä niin alalla menestyy varmasti.

Kirjoittaja on veteliläinen ysiluokkalainen ja tutustumassa työelämään Perhonjokilaakson toimituksessa.

#