sunnuntai 7.3.2021 | 13:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Eläin nimikaimana voi olla myös kunnia-asia, mutta rasistinen rinnastus on yksistään typerää

Ke 23.9.2020 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eräällä pientilalla eleli 80-luvulla sekarotuinen koira, jonka nimi oli Vennamo. Koira eli riittävän, tyytyväisen elämän.

Tänä vuonna lehmävasikoiden nimet alkavat S-kirjaimella. Puhtaasti ilokseni olen saanut tähän mennessä kolme vasikkakuvaa vastasyntyneistä Sanni-vasikoista. Nimikaimat ovat kunnia-asia, sillä arvostan suuresti maitotiloilla eläinten hyvinvoinnin ja kotimaisen ruoantuotannon eteen tehtävää työtä.

Paikallispoliitikko Jarno Vähäkainu nimesi tulevat joulukinkkunsa Husuksi ja Suldaaniksi. Vähäkainu rinnasti some-kirjoittelussaan possuja pakolaispolitiikkaan ja vihjaili myös kohtalosta saunan takana.

Kirjoittelulla oli selvä rasistinen viesti, sillä nimetkin olivat samat kuin pääkaupunkiseudulla vaikuttavilla poliitikoilla. Rasismi ei ole millään tapaa hyväksyttävää.

Mutta tulipa nimi lehtiin ihan valtakunnan tasolla. Omilta sulkaa hattuun ja poteroita pistetään pystyyn kussakin somekuplassa.

Maailma ei ole kuitenkaan mustavalkoinen ja eläimet on kautta aikojen nimetty ajankohtaisten henkilöiden mukaan. Kohuja ei ole syntynyt, sillä oman talon vennamoista, manuista, paavoista ja muista poliitikoista ei ole huudeltu.

Sanni-vasikoista pidetään navetoissaan hyvää huolta ja toivottavasti elävät satatonnareiksi saakka. Jos näin ei käy, niin sellaista on lehmän elämä. Hyviin tapoihin ei kuulu repostella, jos Sanni-vasikka joutuukin lehmälaumassa syrjityksi olemuksensa vuoksi tai teurasauto kutsuu etuajassa.

#