maanantai 30.11.2020 | 00:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Ja sitten ne kuvat

Pe 2.10.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Ja sitten olisin enää kuvia vailla.

Tämä on vakiorepliikki, joka toistuu lähes jokaisella juttukeikallani. Kun on riittävästi kysytty ja vastattu, on aika siirtyä kuvien ottamiseen.

Riemunkiljahduksia ei tässä tilanteessa yleensä kuule. Harva kuitenkaan kieltäytyy kokonaan kuvista, koska ihmiset ymmärtävät, että paikallislehteä ei voi täyttää pelkällä tekstillä.

Joskus kuvausvaiheessa kuulee kuitenkin toteamuksen, että toimittaja varmaan poistaa sitten kuvista tietokoneen ruudulla ylimääräiset rypyt, näpyt ja liikakilot.

Vaikka yleensä kyseessä on vitsi, on toiveessa myös totta toinen puoli. Kukapa ei haluaisi näyttää valokuvissa itsensä parhaimmalta versiolta?

Kuvien muokkaaminen ei ole pelkästään teinien huvia. Nykyään harva aikuinenkaan laittaa someen itsestään yhtään otosta, jota ei olisi lainkaan sormeillut. Suurin osa kuvista otetaan kännyköillä, joilla on myös helppo käsitellä kuvia. Siloitelluista kuvista on tullut arkipäivää.

Jos haastateltava on kovin huolissaan lehtkuvistaan, saatan vilauttaa kamerannäytöltä nopeasti, millaisia otoksia olen napsinut.

Lopullisen kuvavalinnan teen kuitenkin itse tietokoneen isolla näyttöruudulla. Samalla tarkistan kuvan rajauksen, valotuksen ja kontrastin ja muut pikkusäädöt. Mitään ylimääräisiä silotteluja ja kavennuksia ei kuitenkaan tehdä. Lehtikuvien on vastattava oikeaa elämää samalla tavoin kuin tekstinkin.

On pakko myöntää, että toimittajan näkökulmasta tuntuu hullunkuriselta, jos haastateltava on huomattavasti kiinnostuneempi siitä, miltä hän lehden palstoilla näyttää kuin siitä, mitä hänestä juttuun kirjoitan.

Siksi on hyvä joutua itsekin välillä kuvattavaksi. Näin kävi viimeksi tämän viikon alussa, kun Perhonjokilaakson henkilökunnasta napsittiin kuvat lehden 50-vuotisnumeroon. Kun oma rooli vaihtuu totutusta, pysyy tuoreessa muistissa, miltä tuntuu olla kameran etupuolella.

#