torstai 29.10.2020 | 06:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perhonjokilaakso 50 vuotta sitten: Maanviljelijät ”vihreälle linjalle”

Pe 9.10.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensimmäisessä pääkirjoituksessa 1.10.1970 ilmestyneessä lehdessä Antti Tunkkari kertaa paikallislehtikentän vaiheita Keski-Pohjanmaalla. Perhonjokilaaksoa ennen perustettuja paikallislehtiä olivat Jokiseutu, Lestijokiseutu, Maaselkä ja Nivala. Lehti oli 130:s paikallislehti Suomessa.

Lehdessä uutisoitiin vastaperustetun Perhonjokilaakson kansalaisopiston avajaiset Vetelin kansalaiskoululla. Opisto oli siihen mennessä toiminut kymmenen päivää, mutta toimintaan 50 piiriin oli ilmoittautunut yli 600 opiskelijaa. Avajaisissa puhuivat johtokunnan puheenjohtaja Martti Aho, rehtori Heikki Julkunen ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Antti Heikkilä.

Satokaudesta kertovassa jutussa kerrotaan Perhonjokilaakson maanviljelijöiden olevan melko tyytyväisiä satoonsa. Perunan ja ruorerehun osalta sato oli Keski-Pohjanmaalla ennätyksellinen ja agrologi Keski-Vähälä Vetelistä kertoo, että koepalstalla erikoisperunalajikkeiden sato ylsi jopa 49 000 kiloon hehtaarilta. Haastatellut viljelijät olivat siirtymässä yhä vahvemmin ”vihreään linjaan”, eli maakunnassa suunnattiin yhä enemmän tuorerehuviljelyyn ja karjatalouteen kuin aikaisemmin.

Teollisuuden kehittymisestä kertovassa uutisessa koostettiin työpaikkojen syntymistä lähes 70 hengelle. Valtiolta oli saatu kehitysaluetuki teollisuuslainan muodossa oli vauhdittanut rakentamista. Kaustisella valtuusto oli juuri hyväksynyt teollisuushallin rakentamisen Kaustinen-Halsua -tien varteen. Lisäksi uutisessa kerrottiin valmistuneesta motellista, joka työllistää 21 henkilöä. Ensio Pesolan ja Juhani Kaustisen omistaman ja rakennuttaman motellin avajaisia kerrottiin vietettävän lähipäivinä, kunhan lupapaperit saapuvat.

Perhon Möttösessä Perhon Puu Oy oli rakentamassa sahaa raakapuun sahaukseen. Sahalaitokseen syntyisi työpaikkoja 20–30 henkilölle. Uutisessa kerrottiin rakennustöiden alkaneen keväällä ja työllistäneen kymmenen miestä. Valmiina oli tehdashalli sivurakennuksineen ja koneita asennettiin.

– Paikallinen sanonta kuuluu, että Perhossa ei elä, ellei liiku. Nyt on liikuttu ja eläminenkin on eräin osin siten parantunut, summataan uutisen lopussa.

Kerrotaan myös, että Perhon seurojentalolle oli valmistumassa discokellari.

– Disco eli diskoteekki on tämän päivän nuorison kokoontumispaikka, muistutetaan uutisessa.

Seurojentalon discon lisäksi Ahon kansakoulun alakerran kellarissa oli talkootöillä ja pienillä hankinnoilla sisustettu nuorisolle lämmin kokoontumispaikka. Seiniin oli sivelty punaista ja mustaa ja pöytinä toimivat tynnyrit.

#