sunnuntai 7.3.2021 | 13:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen pääkirjoituksessa: Pyöräilykypärästä maskiin

Ke 14.10.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kukapa olisi vuosi sitten uskonut, että tällä viikolla koululaiset pysyttelevät pääasiassa kotosalla ja että syysloman lähes ainoa ohjattu aktiviteetti on kurssi, jossa opetellaan ompelemaan itselle kasvomaski?

Vaikka maskeista on puhuttu viime keväästä lähtien, moni paikallinen heräsi hankkimaan itselleen suu-nenäsuojia vasta viime viikolla, kun vahva maskisuositus rantautui alueelle. Ainakin itse olen viime viikkoon asti säästänyt maskit vain ja ainoastaan erikoistilanteisiin, kuten sairaalavierailuihin ja vastaaviin visiitteihin. Nyt maskeja on suositeltu aivan arkisille asiointireissuille.

Silti ensimmäinen kauppareissu maski naamalla jännitti. Mitä jos olenkin ainoa, jolla on maski ja leimaannun täysin hermoheikoksi? Tunne oli tuttu ala-asteajoilta, jolloin pelkäsi tulevansa ilkutuksi pyöräilykypärän takia.

Huoli oli kuitenkin turha, sillä loppuviikosta erilaisia maskiviritelmiä alkoi jo näkyä ihmisten kasvoilla. Terveysviranomaisten ohjeista on kiitettävästi otettu koppi. Silti edelleen tulee vastaan henkilöitä, joita vahva maskisuositus ei näytä koskevan.

Viime viikolla kävin haastattelemassa Vetelin lukion opiskelijoita tuoreesta maskisuosituksesta. Vaikka maski ei tuntunut erityisen mukavalta, nuoret olivat ottaneet koulun tarjoamat suojavälineet käyttöön, koska ”tilanne on se mikä se on”. Nuorista soisi myös meidän turhamaisten aikuisten ottavan mallia.

#