maanantai 30.11.2020 | 01:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen paljastaa kolumnissaan, mitä kuuluu roskapöntölle

La 14.11.2020 klo 16:01

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

”Miten se siinä sun kolumnissa olikaan? Taisi olla, että älä ruoki roskapönttöä.”

Joka kerta, kun kippaan käsilaukun pohjalle homehtuneen banaanin tai jääkaapista vanhoja ruuan rippeitä roskiin, talouteni toinen osapuoli muistuttaa lempeästi aiheesta, josta olen joskus tällekin palstalle kirjoittanut.

Niinpä niin. Pitäisi elää niin kuin itse opettaa.

Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessa kotitalouksien ruokahävikki on vuosittain arviolta 120–160 miljoonaa kiloa, mikä tekee 20–25 kiloa henkilöä kohden. Koko ruokaketjussa hävikkiä syntyy lähes nelinkertainen määrä.

Ei ole siis mitään järkeä kantaa selkä vääränä ruokaa kaupasta ja kipata siitä osa myöhemmin roskiin. Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Jos valmis ruoka päätyy jätteeksi, ovat päästöt syntyneet turhaan. Ei sellaisesta lompakkokaan tykkää.

Jotain edistymistä kotimme biojäteastiassa on tänä vuonna kuitenkin tapahtunut. Kun korona-aika vyöryi keväällä myös Suomeen, pyrimme keskittämään kotitaloutemme viikoittaiset ruokaostokset yhdelle kauppareissulle. Vaikka aina se ei onnistu, muutos on kuitenkin suuri.

Kun kaupassa ei ravaa alvariinsa, ruokaostoksista on tullut aiempaa suunnitelmallisempia. Silloin myös ruokaa päätyy vähemmän roskiin asti. Sisäinen marttani on selkeästi herännyt. Mutta tarvitsinko todella tähän maailmanlaajuisen pandemian?

Nollalinjaan biojätteessä en silti edelleenkään pysty, joten skarpattavaa riittää jatkossakin.

#