maanantai 30.11.2020 | 00:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaustinen nousi koronakartalle, perhepäivähoitaja sairastuneiden joukossa –  Muissa varhaiskasvatuksen yksiköissä toiminta jatkuu normaalisti

Soite kartoittaa ja testaa altistuneita.

Maija Ahonen
Pe 20.11.2020 klo 15:29 | päivitetty pe 18:43

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustisen kunnan perhepäivähoitajalla on todettu koronatartunta. Omassa kodissaan työskentelevä hoitaja ja hänen perheensä on asetettu Soiten tartuntatautilääkärin päätöksellä karanteeniin.

Kaustisen varhaiskasvatusjohtaja Virpi Kataja kertoo, että sairastuneella perhepäivähoitajalla on ollut hoidossaan laskennallisesti 4,5 lasta, joka maksimimäärä kaitsettavia. Hoitajan tartunta koskee suoraan neljää hoitolasten perhettä.

Katajalla ei toistaiseksi ole tietoa altistuneiden kokonaismäärästä. Hän kertoo, että sosiaali- ja terveyspalveluista vastaava Soite on yhteydessä henkilökohtaisesti kaikkiin mahdollisiin altistuneisiin ja testaa heitä omien toimintalinjaustensa mukaisesti. Kartoitustyö on aloitettu eilen illalla.

Katajan mukaan kunnan tehtävänä on ollut infota tilanteesta omia työntekijöitään sekä varhaiskasvatuksen asiakasperheitä.

– Muissa yksiköissä toiminta jatkuu normaalisti muistaen hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä maskien käyttö, Kataja sanoo.

– Tiedotamme asiasta niin ajantasaisesti kuin mahdollista.

Katajalla ei ole ainakaan toistaiseksi tiedossa, että korona-altistumisia olisi tapahtunut muissa varhaiskasvatuksen yksiköissä. Kunnasta on kuitenkin neuvottu olemaan yhteydessä Soiteen mahdollisimman matalalla kynnyksellä, mikäli epäilee itsellään koronatartuntaa.

Testeissä onkin käyty korona-aikana kiitettävästi, mutta tähän mennessä tulokset ovat olleet negatiivisia.

– Ohjeistus on ollut muutenkin koko ajan se, ettei sairaana tulla töihin tai hoitoon ja tätä on hyvin noudatettu.

Vaikka mahdollisiin koronatartuntoihin oman organisaation sisällä onkin varauduttu, tilanteen konkretisoituminen on nostattanut vereen adrenaliinia.

– Tilanne on kaikesta varautumisesta huolimatta uusi ja tämä vaatii sopeutumista monilta. Ja onhan tässä kyse ihmisistä ja heidän terveydestään, Kataja toteaa.

Kataja sai tiedon työntekijänsä koronatartunnasta myöhään eilen illalla.

Soite tiedotti tänään perjantaina, että sen alueella on todettu kolme uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät aikaisempaan Kruunupyyn tartuntaketjuun.

Soiten mukaan tartuntaketjut ovat pääosin selvillä, mutta selvitystyötä jatketaan edelleen. Altistuneita on asetettu karanteeniin ja ohjattu koronatestaukseen. Yhteen tartunnoista liittyy altistuminen työpaikalla, jossa on tämän vuoksi käynnistetty kohdennetut koronatestaukset.

Yhteensä koko pandemian aikana Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on nyt todettu 118 koronavirustartuntaa.

Kaustisella tartuntoja keväästä lähtien yhteensä viisi, joten kunta on noussut nyt THL:n koronalistalle.

Mikäli sinulla on koronavirukseen liitettyjä oireita, ota heti yhteyttä Soiten koronaneuvontanumeroon 06 828 7499 (sairastuneet aikuiset) tai alle 16-vuotiaat 06 826 4444 (lasten päivystys, avoinna 24/7).

Lue myös:

Soitessa kolme uutta koronavirustartuntaa – Yhteen tartuntaan liittyy altistuminen työpaikalla

#