sunnuntai 7.3.2021 | 14:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Sanni Aho pääkirjoituksessaan: Ennätysmäärä mahdollisuuksia nettisukupolvelle

Ke 9.12.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Peruskoulun päättäville, lisäkoulutusta etsiville ja alaa vaihtaville tulee tarjolle yhteishaussa entistä enemmän koulutusmahdollisuuksia lähialueen oppilaitoksissa ensi vuoden aikana. Perhonjokilaaksossa voi valita pian ammatillisen peruskoulutuksen viidestä eli vaihtoehdosta. Eikä sovi unohtaa alueen kolmea lukiota, joihin nuorten toivotaan hakeutuvan.

Ensin Kpedu kertoi aloittavansa lähihoitajien koulutuksen Perhossa, mutta myös Kaustisen Evankelinen opisto saa koulutustarjontaansa yhä enemmän mahdollisuuksia, kun opisto viime kesäkuussa päätti liittyä osaksi Kirkkopalvelut ry:tä.

Nyt ysiluokkaa käy vuonna 2005 syntyneiden ikäluokka ja heitä on alueella noin 130. Tulevat Z-sukupolveksi varttuvat eivät ole koskaan käyttäneet lankapuhelinta ja heitä yhdistävä sukupolvikokemus koronasta tulee leimaamaan tekemistä, sillä toisen asteen opetukseen astuvat ovat herkimmillään ulkoisille vaikutteille.

Kyse on kuitenkin siitä nettisukupolvesta, joka on nyt saanut maistaa laajaa etäopetusta. Jos vaihtoehtona on tuntikausien päivittäinen koulumatka linja-autossa tai omalta kotikoneelta villasukat jalassa kuunneltavaan etäluentoon, niin kumman zetat valitsevat?

Lähellä tapahtuvalla toisen asteen koulutuksella voi siis olla markkinoita, kun nettisukupolvea vaaditaan olemaan läsnä opetustilassa. Tuntien koulumatka ei houkuttele ketään.

#