sunnuntai 7.3.2021 | 14:46
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Miksi nimiä julkaistaan?

Ke 30.12.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhonjokilaaksossa on hyvin harvoin julkaistu rikoksesta tuomittujen nimiä. Tämä johtuu siitä, että jokilaaksoa koskettavat kovat tuomiot ovat äärimmäisen harvinaisia.

Siksi on hyvä palauttaa mieleen, että seikat, jotka johtavat nimien julkaisuun. Journalistiset perusteet tulevat Julkisen sanan neuvostolta, jonka ohjeet ovat toimittajan työn tukipilari.

Ohjenuorana nimen julkaisuun voi pitää tuomion pituutta: kahden vuoden ehdoton vankeusrangaistus on rajaviiva. Vankeusrangaistuksen pituuden määritelmä ei ole journalistin ohjeista peräisin, vaan se on mediakohtainen. Jokainen nimen julkaisu on kuitenkin yksilöllinen päätös, josta keskustellaan.

Mikäli rikoksesta tuomittu käyttää julkista valtaa tai tuomio vaikuttaa hänen työhönsä, nimen julkaisuun on perusteet ilman vankeusrangaistustakin.

Tuomiot ja oikeuden asiakirjat ovat julkista tietoa. Kaikki tieto niissä ei kuitenkaan ole julkaistavissa.

Kesällä kadonneen nuoren miehen tapausta seurattiin tiiviisti. Tähän on kaksi syytä. Journalistin ohjeiden mukaan uutisia on seurattava loppuun saakka, mikäli se on mahdollista. Toinen syy on yleisön kiinnostus: siitä kirjoitetaan, mitä luetaan.

Toivoisin, että keskustelu kahden nuoren miehen tekemästä taposta kääntyisi nyt käräjäoikeuden ratkaisun tultua toimiin.

Mitä on tehtävä, jotta vastaava ei toistu?

#