torstai 28.1.2021 | 17:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Perinnenyrkistä paikallishistoriaa – Uusi juttusarja nostaa esiin vanhat asiat: nyt muistelemaan ja kirjoittamaan!

Sanni Aho
Pe 8.1.2021 klo 09:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pieni porukka pohti, että Perhonjokilaaksossa sopisi hyvin olemaan palsta levikkialueen tarinoille. Lehden 50-vuotisessa historiassa on säännöllisen epäsäännöllisesti ilmestynyt toisinaan valtavan laajoja juttuja kotiseutuhistoriaa käsitellen.

– Käsityksemme mukaan tällainen sopii hyvin paikallislehden sisältöön, toteaa Jukka Tunkkari, yksi porukan kokoajista.

Tulevan vuoden ajan juttuja ilmestyy viikoittain Perinnenyrkki-palstan alla juttuja, jotka keskittyvät historiaan.

– Ei pönäkkää historiaa, vaan lupsakkaa tarinaa menneistä tapahtumista, aikaansaajista, persoonallisuuksista tai vaikka rakennuksista. Tarina ei tarvitse olla ensimmäistä kertaa esillä, sillä lehdelle on kasvanut uusia sukupolvia, kuvailee Tunkkari Perinnenyrkkiläisten ajatusta.

Lehden kautta ehkä kylän tai taloryhmän tiedossa olevaa historiatietoa siirtyisi laajemmin luettavaksi. Pohdinnassa olleita juttuaiheita ei myöskään löydy vielä digitaalisessa muodossa, mutta nyt ne julkaistaisiin printtilehden lisäksi myös diginä. Myös pituuden suhteen toppuutellaan: Perinnenyrkin nyrkkisäännöksi on kaavailtu noin 3000 merkkiä sekä kuvitusta tarjolla olevien otosten mukaan.

– Sivun tai peräti aukeaman mittainen kirjoitus torjuu pituudellaan. Sopivan ytimekäs taasen kutsuu lukemaan, sanoo Tunkkari.

Lyhyemmän tekstin ääreen on myös helpompi lupautua monipuolisin tekstein, toivoo päätoimittaja.

Perinnenyrkin juttuja on luettavissa seuraavasta Perhonjokilaaksosta lähtien ja kirjoitusvuoroja on toiveikkaasti alustavasti jaettu kunnittain, mutta lista ei ole vielä lainkaan valmis. Yhteyshenkilöiksi ovat lupautuneet Halsualta Voitto Kalliokoski voitto.kalliokoski@halsua.fi, Kaustisella Pekka Kivelä storkivi@gmail.com ja Vetelissä Jukka Tunkkari jukka.tunkkari@veteli.fi. Tunkkari toivoo, että kiinnostusta palstaa kohtaan viriää myös Perhossa ja Ullavassa. Yhteyshenkilöiden puoleen voi kääntyä kysymyksin, mutta myös aiheiden ja kirjoitushalukkuuden kanssa.

#