torstai 28.1.2021 | 16:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Rokotusten alkaminen on askel kohti laumasuojaa

Ke 13.1.2021 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Hitaasti, mutta kuitenkin. Torstaina koronarokotukset alkavat Tunkkarilla etulinjan henkilöstölle ja siitä vähitellen muille, kuten suunnitelma oli.

Rokotteita kritisoivien ääni on voimistunut ja esiin nostetut väitteet ovat saaneet yhä uskomattomampia kaikuja. Foliohatut heittelevät väitteitä nestemäisestä nanoteknologiasta koronarokotteissa ja uskonnollisella televisiokanavalla puhutaan pedonmerkistä.

Rokotevastaisuutta on ollut ilmassa rokotteiden syntymisestä lähtien. Alkuun epäluuloon oli aihetta, sillä esimerkiksi 1800-luvun lopussa rokotusaineena käytettiin aiemmin rokotettujen henkilöiden rokkorakkuloista saatua lymfaa. Ihmisestä toiseen saattoi siirtyä myös syfilis. (Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti 3/2020, Suvi Rytty: Rokotusvastaisuus historiallisena ilmiönä 1900-luvun alun Suomessa).

Sittemmin ovat rokotteet aika tavalla kehittyneet, mutta samoin myös teoriat. Internet tarjoaa rokotevastaisuudelle muhevan alustan.

Gallup-kyselyiden perusteella arvioiden jopa miljoona suomalaista jättäisi koronarokotteen ottamatta (HS 10.1.), eikä heidän päätään hevillä käännetä. Lukumäärä on toki suuri, mutta THL:n arvion perusteella 60–70 prosenttia väestöstä koronarokotettuna riittäisi laumasuojaan.

Meidän on voitava luottaa siihen, mitä terveydenhuoltoalan ammattilaiset rokotteista sanovat. Aikaa tai osaamista rokotekriittisten tuottaman aineiston todenmukaisuuden arviointiin ei tavallisella kansalaisella ole. Suomalainen rokoteohjelma on toiminut, eivätkä meitä piinaa perinteiset isorokko, polio, tuhkarokko tai sikotauti. Toivottavasti listaan voidaan pian rokotteiden ansiosta lisätä myös korona. Vielä on kuitenkin laumasuojaan matkaa.

#