tiistai 27.7.2021 | 02:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Päätoimittajalta: Tukkimiehenkirjanpito antoi suhteessa tasapuolisen tuloksen

Ke 20.1.2021 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yksi palaute on teemaltaan toistuva, kun Perhonjokilaakson jutuista keskustellaan lukijoiden kanssa: omasta kunnasta ei ole riittävästi juttuja.

Vuoden päätyttyä on hyvä hetki tehdä tukkimiehenkirjanpitoa ja tarkistaa menneen vuoden tulos.

Vuonna 2020 Perhonjokilaaksossa ilmestyi kaikkiaan 1247 isompaa tai pienempää uutista. Jutuista 20 prosenttia oli Kaustiselta, 15 prosenttia Vetelistä, 11 prosenttia Perhosta ja 7 prosenttia Halsualta. Ullava pystyttiin merkkaamaan vain 1,52 prosenttia jutuista. Useampaa kuin yhtä kuntaa tai koko aluetta koskevia juttuja oli 21 prosenttia.

Prosenttimäärin kuvattuna juttumäärät ovat epätasaiset. On kuitenkin muistettava, että erityisesti asukasmäärä ja siten tilaajataloudet vaihtelevat kunnittain.

Sen sijaan suhdeluku kertoo tarkemmin, että olemmeko onnistuneet. Yhtä halsualaista tilaajaa kohden Perhonjokilaaksossa on julkaistu 0,26 juttua. Kaustislaiselle tilaajalle 0,22 juttua, perholaiselle 0,2 juttua, veteliläiselle 0,19 juttua ja ullavalaiselle 0,19.

Hyvä uutinen siis on, että juttumäärät ovat suhteessa tilaajiin kunnittain jiirissä. Suhdeluvussa ei kuitenkaan voi aukottomasti huomioida muualla asuvien kiinnostuksenkohteita. Eikä niidenkään, jotka lukevat naapurin lehteä.

#