tiistai 27.7.2021 | 01:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Perhonjokilaakson pääkirjoitus: Kaksivuotinen esikoulu ei voi olla huono asia

To 28.1.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kaustiselle osui arpaonni, sillä kunta valittiin yhdeksi 105:stä kaksivuotisen esikoulun toteuttajasta. Vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset ovat mukana kokeilussa, joka alkaa jo tulevana syksynä.

Käytännön järjestelyjen suunnittelu alkaa varmasti vauhdilla ja aivan aluksi pohdittava tilajärjestelyjä. Minne nelisenkymmentä ylimääräistä eskarilaista ensi syksynä saavat tilansa?

Musiikkilukion rakennushankkeestakaan ei ole vielä pelastajaksi, eikä uuteen rakennukseen ole varhaiskasvatukselle tiloja ajateltu. Kirkonkylän koululla on ollut täyttä ja Pajalan päiväkodilla riittää lapsia. Luovia tilaratkaisuja on kuitenkin tehty Kaustisella ennenkin.

Kun unohdetaan tilahaasteet, on vaikea nähdä kaksivuotisessa esikoulussa huonoja puolia. Harvassa ovat ne neljä- ja viisivuotiaat, jotka eivät päiväkodissa ole. Esikoulu varsinkin nyt pienimpien osallistujien osalta, on leikkiä, jonka varjolla opitaan. Päiväkodeissa on jo nyt tarkka päivärytmi.

Eskariryhmän opettajilta vaaditaan kuitenkin varhaiskasvatuksen opettajan, kasvatustieteen kandidaatin tutkintoa. Viimeistään syksyllä 2019 ammattikorkeakoulussa sosionomiopinnot aloittaneet ovat myös päteviä opettajia esikouluun. Varhaiskasvatuksessa pätevyysvaatimukset ovat vuosi vuodelta kasvaneet. Kokeiluista tulee helposti pysyviä ja laajempia, joten nyt on lastenohjaajien ja lähihoitajien syytä pohdiskella korkeakouluopintoja.

#