tiistai 27.7.2021 | 01:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Jo on aikakin uudistaa perhevapaita – Lakiluonnoksessa tuplamäärä päivärahapäiviä vauvojen isille

To 18.2.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perhevapaiden uudistuksesta on puhuttu vähintään niin pitkään, että ensimmäiset ikäluokat ovat tukevasti yläkoulussa.

Tavoitteena kuitenkin on, että isät käyttäisivät jatkossa enemmän perhevapaita ja äitien tulisi palata työmarkkinoille nopeammin. Eikä vauvabuumikaan olisi pahitteeksi, toivotaan hallituksessa hiljaa.

Uusi luonnos perhevapaauudistuksesta annettiin lausunnolle tiistaina. Eduskunnan käsittelyyn laki on tulossa syksyllä.

Nyt esitetyssä luonnoksessa lapsen hoito kotona onnistuu lähes 13 kuukauden ajan vanhempainrahalla. Molemmille vanhemmille kiinnitetään 160 päivää päivärahallista aikaa lapsen kanssa. Lisäksi raskauden loppuvaiheeseen saisi 40 päivärahapäivää.

Ongelmallista naisten palaamisessa työelämään on se, että vanhempainrahakaudesta voi luovuttaa toiselle vanhemmalle 0-63 päivää. Nykyisessä järjestelmässä isille on korvamerkitty 54 päivää, ja harva äiti on luopunut vanhempainrahapäivistä, vaikka se on ollut mahdollista.

Luonnoksessa kerrotaan myös mahdollisuudesta pätkiä vapaita nykyistä joustavammin, mikä on varmasti kaivattu uudistus. Päivärahapäivien lisääntyvä määrä tuuppaa kiinnostusta kohti vauvatalkoita. Sillä kun ei hyvällä puheella, niin sitten rahalla. Arvio uudistuksen hintalapuksi on 80 miljoonaa euroa, mutta mikäli isät innostuvat käyttämään päivärahapäiviä enemmän, voi aiheutua arvioitua enemmän kustannuksia. Silloin on myös vaara, että äidit etenevät urallaan ja saavat parempaa palkkaa.

Siinä on riski, joka kannattaa ottaa.

#