perjantai 26.2.2021 | 00:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijalta: Vanhenemista ei pidä pelätä Suomessa

Ti 23.2.2021 klo 11:50

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Askeleet kohti 0,7 hoitajamitoitusta on otettu. Tarkoittaako tämä, että vanhuksilla on kaikki hyvin? Ei. Paljon on jokilaakson kunnissa toki tehty vanhusten hyvinvoinnin edistämiseksi tälläkin valtuustokaudella. On tehostettua ympärivuorokautista hoitoa, senioriasumista, kotisairaalatoimintaa, perhe- ja kotihoitoa sekä kuntoutusta.

Tehostetun asumisen palvelupaikoista on edelleenkin pulaa ja se uhkaa kasvaa vuosikymmenen loppuun mennessä. Nyt on panostettava myös muihin hoitomuotoihin, jotta paine ympärivuorokautiseen hoivaan vähenisi. Tämä vähentäisi myös vanhusten hoidon kustannuspaineita.

Kodin tulisi olla meille kaikille turvallinen paikka. Todellisuutta kuitenkin on, että liian monet huonokuntoiset vanhukset joutuvat asumaan yksin kotona, kun muuta paikkaa ei ole tarjolla. Vanhusten hätä ilmenee yksinäisyytenä, toimintakyvyn rapistumisena ja muistisairaan turvattomuutena.

Keskusta haluaa kantaa huolta myös kotona asuvista ikäihmisistä. Näemme, että jokilaaksossamme tulee käynnistää tehokkaammat toimenpiteet vaihtoehtoisten asumismuotojen edelleen kehittämiseksi. Keskustassa ajattelemme, että uudet asumismuodot voisivat olla kodin ja laitosmaisen asumisen välimuotoja. Kutenkin niin, että kotona asuminen on turvallista ja inhimillistä. Kannatamme, että kotitöistä ja ulkoiluista huolehtiminen sekä muu avustava työ voidaan erottaa varsinaisesta hoivatyöstä. Näin terveydenhuollon ammattilaisten työaika suuntautuisi hoito-osaamista edellyttäviin tehtäviin.

Omaishoito on inhimillinen ja toivottu hoivamuoto. Se on myös laitoshoitoa edullisempaa. Omaishoitajien jaksamista tulee edesauttaa. Jotta omaishoitajat voisivat käyttää heille kuuluvia vapaapäiviä tulisi hoidettavalle olla tarjolla turvallinen sijaishoitopaikka. Perhehoitoa käytettäisiin nykyistä enemmän sijaishoitomuotona. Perhehoitaja voi hoitaa hoidettavaa joko omassa kodissaan tai hoidettavan kodissa.

Pidemmällä tähtäimellä Suomen Keskusta näkee, että omaishoitolakia tulisi päivittää. Tällöin tulisi toteuttaa selkeä kulukorvaus läheisille, jotka eivät saa omaishoidontukea. Kulukorvaus koskisi omaisia, joilla on merkittävä rooli ikäihmisen hoitosuunnitelman toteuttamisessa.

Keskustan Vetelin kuntayhdistys ry:n hallitus

Esa Björkbacka, Mauri Finnilä, Hannu Haukilahti, Erkki Lassila, Tuija Leivo-Rintakorpi, Kirsi Läspä, Tapio Palohuhta, Antero Tikkakoski, Jukka Torppa, Esko M. Tunkkari

#