maanantai 26.7.2021 | 03:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kaivoshankkeelle vauhtia rahoituksen avulla – Ennustettu litiumin hinnannousu osuisi yksiin tuotannon aloituksen kanssa

Ke 24.2.2021 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Reilu kaksi vuotta sitten tuntui siltä, että Keliberin litiumtehtaan nurkkakivet olisi jo nyt muurattu.

Silloin litium-huuma olikin korkealla, sillä markkinahinta litiumtonnille oli korkeimmillaan jopa 25 000 dollaria. Sitten hinta lähti laskuun ja juuri nyt markkinahinta on madellut 9500 dollarissa tonnilta.

Keliberin käyttämän analytiikkayhtiön ennusteen mukaan hinta olisi nyt kuitenkin nousussa ja vuoteen 2025 mennessä tuhat kiloa litiumia saisi omakseen jopa 15 000 dollarilla.

Mikäli tiistaina julkistetut suunnitelmat Keliberin kaivoshankkeen toteutumisesta lähtevät 40 miljoonan euron siltarahoituksen ansiosta käyntiin, osuisi tuotannon käynnistäminen ennustetun hinnannousun kanssa yksiin.

Litiumkaivosten sijaintien suhteen Kaustisella on etulyöntiasema, sillä 50 kilometrin kuljetusmatka Kokkolan suurteollisuusalueelle suunniteltuun jalostamoon ja siitä eteenpäin laivarahtina on maailman mittakaavassa naurettavan lyhyt. Kaustislaista spodumeenipegmatiittia ei kuitenkaan tarvitse rahdata toiselle puolelle maailmaa, sillä akkutehtaista lähin löytyy Skellefteåsta, mutta Itämeren ympärille on tulossa ottajia

Perhonjokilaakson alueella käynnissä olevista hankkeista tuulivoiman rakentaminen nostattaa eniten vastustusta. Laitettaessa rinnakkain kaivosalueen myllätty luonto rekkaralleineen ja erämaassa tönöttävä tuulivoimala, sopii ihmetellä, että peruskallion louhiminen on monelle enemmän ok, kuin tuulen hyödyntäminen.

#