tiistai 27.9.2022 | 05:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Ehdokasmäärässä selvää pudotusta, mutta takaportti on vielä auki

Ke 10.3.2021 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Edellisissä kuntavaaleissa ehdolle asettui Perhonjokilaakson neljän itsenäisen kunnan alueella 189 henkilöä. Tiistaina julkaistuissa ehdokaslistoissa määrä oli 159.

Muuttunut vaaliaikataulu antoi kuitenkin mahdollisuuden siihen, että ehdokaslistoja saa täydentää vielä 4. toukokuuta saakka.

Kovin suuria yllätyksiä eivät julkaistut ehdokaslistat pitäneet sisällään. Pitkään tai äänekkäästi vaikuttaneiden kuntapoliitikkojen poisjäänti oli tiedossa. Uusia nimiä on saatu värvättyä ehdolle vaaleihin.

Huomionarvoista on, että alueen suurimpien puolueiden keskustan ja perussuomalaisten ehdokkaiden määrä laski edelliskerrasta. Vaihtelu on Kaustisen perussuomalaisia lukuunottamatta muutamia ehdokkaita suuntaan tai toiseen, mutta useammin alaspäin. Kaustisella perussuomalaisilla on 11 ehdokasta edelliskertaa vähemmän. Loppukiri ehdokkaiden värväämiseksi pitää olla kova.

Parhaiten naisia listoilleen olivat saaneet värvättyä kaustislaiset. Naisia ehdokkaista oli 42 prosenttia. Perhossa naisehdokkaita sen sijaan oli vähiten, 30 prosenttia. Veteli ja Halsua asettuvat välimaastoon.

Julkaistut ehdokaslistat ovat mielenkiintoinen välitilinpäätös, joka antaa mahdollisuuden avauksiin ja kampanjointiin yli kolmen kuukauden ajaksi reippaan kuukauden sijaan. Se on hyvä, sillä perinteisellä vaalimakkarakärjellä torilla ei kannata pandemiavaalien kampanjaan lähteä.

#