maanantai 26.7.2021 | 03:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Muovipussien museosta päivää

Pe 19.3.2021 klo 14:18

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Takana on vuosi koronaa ja kotoilua.

Omissa nurkissa nysvätessä on ehtinyt tehdä kaikenlaista. Merkkipäivän kunniaksi inventoin muovipussikokoelmani. Koska ihminen on luonteeltaan hamsteri, tapanani on säästää kotiin kannetut muovipussit myöhempää käyttöä varten.

Komerosta löytyi myös sellaisia aarteita kuin Anttilan, Tiimarin ja Toptenin pikkukasseja. Kyseiset ketjut ovat aika päiviä sitten häipyneet katukuvasta, mutta muovi on sentään ikuista. Valitettavasti.

Vielä muutama vuosi sitten muovikassit olivat monissa liikkeissä usein ilmaisia, joten niihin tuli myös pakattua ostokset sen kummemmin ajattelematta.

Sitten pussit muuttuivat monissa paikoissa maksullisiksi. Silloin se tuntui kummalliselta näpertelyltä maailman valtavassa muovisodassa mutta ei enää. Jostain on aloitettava. Muovin määrä hupenee kuitenkin pussi pussilta.

Tämä näkyy ihan konkreettisesti siivouskaapissani, joka aiemmin tursusi muovia. Kassivalikoimani hupenee hitaasti mutta varmasti, kunhan sitä ei kovin ahkerasti täydennä toisesta päästä.

Muovia kertyy ilman ostokassejakin valtavat määrät. Itse havahduin muovivuoreen oikeastaan vasta sen jälkeen, kun taloyhtiöömme tuli sille oma keräysastia. Kun muovin ottaa erilleen, sen suuri osuus jätteestä on konkretisoitunut.

Ensimmäinen reaktio oli tietysti valtava muoviahdistus. Sittemmin mieli on rauhoittunut. Yritän kierrättämällä tehdä oman osani, koska minulla on siihen mahdollisuus.

Tuttavani pohti taannoin, kannattaako muovin kierrättäminen, kun sitä eivät kaikki kuitenkaan tee. Mielestäni ajatus on yhtä kummallinen kuin se, ettei retkeltä kannata kantaa omia roskia kotiin, kun kaikki muut eivät toimi samoin.

Itselläni ainakin lämmittää mieltä, että muovini on polttouunin sijaan matkalla hyötykäyttöön.

#