maanantai 26.7.2021 | 05:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Mikäli mölyä ei synny, lähtee kyläkoulu

To 25.3.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Pitkään samanlaisena säilyneistä alueen kouluverkoista on nyt parin vuoden aikana sipaistu pois ensin Köyhäjoki ja maanantaina oli Oksakosken vuoro. Erona kyläkoulujen välillä on se, että Oksakoskella oppilaita on tulevaisuudessa hyvinkin yli 40, mutta koulun kärsiessä sisäilmaongelmista, ei korjaamiseen löytynyt motivaatiota valtuustossa. Köyhäjoella oppilasmäärä taas tipahti alle 20.

Kummankaan kyläkoulun puolustajia ei oikein kuntalaisten joukosta löytynyt. Kaustisen valtuustossa Köyhäjoen lakkautus hyväksyttiin vähin puhein. Oksakosken lakkauttamisesta keskusteltiin lähes kaksi tuntia, mutta silti lopullinen esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Muistatteko vielä miten neljä vuotta sitten Rahkosessa toimittiin, kun Kokkolan kaupunki esitti koulun lakkauttamista? Silloin kyläläiset laittoivat kampoihin ihan tosissaan: koulun kaukaloon Hermeksen ja koululaisten väliseen ystävyysotteluun hankittiin valmentajaksi Juhani Tamminen.

Tempaus sai näkyvyyttä ja kyläläiset puhuivat yhtenä rintamana koulunsa puolesta. Yhä edelleen Rahkosessa on kyläkoulu ja oppilaita nelisenkymmentä. Kyläkoulun puolustajien tulee olla kyläläisiä.

Oksakosken kohdalla on poikkeuksellista myös se, että lakkautuslistalle nousi vielä oppilasmäärältään varsin hyvänkokoinen kyläkoulu. Jos jotakin, niin kuulemistilaisuuden ja päätöksenteon aikataulu ansaitsee kritiikkiä.

Kun kuulutetaan kolmatta sektoria yhteistyöhön kunnan kanssa, niin yhteistyön pohjana voisi olla se, että yhteisölle annetaan enemmän kuin 12 päivää aikaa reagoida niinkin suuressa asiassa kuin kyläkoulun olemassaolo.

#