maanantai 26.7.2021 | 04:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Maija Ahonen kolumnissaan: Korona iski ajotaitoon

Pe 16.4.2021 klo 07:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime viikolla kirjoitin tällä palstalla teiden kehnosta kunnosta. Siitä onkin luontevaa siirtyä seuraavaksi kuskinpenkin ja ratin väliin.

Kuulun luonnollisesti siihen suomalaisten enemmistöön, joka kuvittelee olevansa keskimääräistä parempi kuski. Tietysti. Eihän kukaan kuulu surkeimpien kuskien joukkoon – ainakaan omasta mielestään.

Ajokorttini täytti vajaa pari kuukautta sitten 18 vuotta. Täysi-ikäisenä saamani lupakirja on siis päässyt itse täysi-ikäiseksi. Hip hei sille!

Onneksi minulla oli mahdollisuus ajaa heti kortin saatuani säännöllisesti, että ajotaidot pääsivät vahvistumaan käytännössä. Jossain vaiheessa olin jopa niin ahnas ajamaan, etten päästänyt kuskinpaikalle ketään muuta.

Sittemmin olen toki tajunnut senkin, kuinka rentoa ja mukavaa on istua muiden kyydissä. Onneksi työ ja muu elämä on ollut sen verran liikkuvaista, että ajokilometrejä on kertynyt mittariin tasaisesti aina viime vuoteen asti.

Kauheinta on ollut tajuta, että kulunut koronavuosi on verottanut selvästi ajotaitojani. Tällä hetkellä sahaan suurimmaksi osaksi vain Kaustisen ja Vetelin väliä.

Rattia osaan toki edelleenkin kääntää, mutta valitettavasti huomaan tulleeni aikaisempaa aremmaksi ohittelijaksi, kun pitkää matkaa ajaa sen verran harvoin. Olen saanut itseni kiinni tilanteista, joissa kaikki muut uskaltavat lähteä ohittamaan mutta minä en.

Turhanrohkeus ei tietenkään ole liikenteessä ikinä turvallista, mutta ei liiallisesta aristelustakaan hyvää seuraa. Noidankehä on liian helposti ja nopeasti valmis.

Ja onneksi tähän on sentään lääke: ajaminen.

#