maanantai 26.7.2021 | 04:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Kansanäänestyksellä löytyisi paikallisten mielipide

To 22.4.2021 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eikö sinuakin kiinnosta, että mikä mahtaisi olla tulos, jos järjestettäisiin kuntakohtainen kansanäänestys siitä, tuleeko paikkakunnalle rakentaa tuulivoimaa vai ei?

Kansanäänestyksen järjestäminen vaatii kuitenkin huomattavasti enemmän järjestelyitä, kuin lehtigallupin. Siksipä käytin hyväkseni Perhiksen FB-sivujen kautta tehtävää gallup-kyselyä. Kuva julkaisuksi ja vastausvaihtoehdoiksi kyllä ja ei, jotka valitaan tykkää-napin takaa reaktioista.

Ei paras vaihtoehto, mutta kansanäänestyksen järjestämisen prosessi ei taipunut tämän lehden deadlineen.

Halsualle aloitetaan nyt kaavoitusprosessia kahdelle aivan uudelle alueelle. Halsuan, Kokkolan Ullavan, Toholammin ja Lestijärven metsät näyttävät kiinnostavan tuulivoimatoimijoita, sillä alueelle on eri hankkeissa suunnitteilla satoja tuulivoimaloita.

Yhdessäkään kunnassa ei ole kuitenkaan äänestetty siitä, tulisiko tuulivoimaa rakentaa.

Tulossa on kuntavaalit, joka saa kansalaiset liikkeelle. Siinä kuntapäättäjien valinnan lomassa voisi aivan hyvin kysäistä myös tuulivoimamielipidettä paikkakunnalla asuvilta. Neuvoa-antavia kunnallisia kansanäänestyksiä on järjestetty kunnissa erityisesti kuntaliitosten kohdalla. Toisaalta taas tuulivoimakannan voi ilmaista myös äänestämällä kesäkuussa ehdokasta, joka itselle sopivaa mielipidettä kannattaa.

Pelkistettynä tuulivoimaloiden rakentamisessa ovat vastakkain raha ja tunne.

#