maanantai 26.7.2021 | 03:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ville Kangas kolumnissaan: Uusi vuodenaika tarpeen!

Ke 28.4.2021 klo 14:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Usea tuttavani on valitellut kevätväsymystä nyt otollisena ajankohtana – keväällä. Takanamme on pitkä talvi, jonka joistain osista ei ole voinut olla varma onko menossa talvi, syksy vai mikä, kun ei ole häävin eteensä nähnyt. Kevätväsymys tuleekin ihmiselle siitä, kun on ensin koko talven väsynyt ja väsymys jatkuu keväälle heti talviväsymyksen perään ilman palautumis-osiota, ryytäen ihmispolon kropan eli fyysen, ja aivon, aivoveriesteen sekä suoliston (nykytutkimuksen mukaan ns. toiset aivot) eli psyyken rapakuntoon. Kesän tullen meillä on lopen uupuneita henkilöitä vastaamassa kaikista asioista.

Peljättävää suorastaan!

Siksi ehdotan, että talven ja kevään väliin sijoitetaan vielä yksi vuodenaika: ”nysvö”, jolloin saa rauhassa nysvätä väsyneenä! Kaikki tapahtuu silloin hitaammin. Kalenterin kulkiessa uutta viiden vuodenajan polkuaan – kesä, syksy, talvi, nysvö, kevät – jää ihmiselle nysvöllä aikaa palautua, jolloin kevään vihdoin koittaessa hän on jo riemumielellä, täynnä energiaa ja tahdonvoimaa.

Koska vuodenkierto tuntuu joka tapauksessa olevan kiepsahtanut rinkulassaan hiukan eteenpäin, eli talvi tuppaa alkamaan myöhemmin kuin aiemmin, samoin kesä, voi kevättä helposti siirtää hiukan eteenpäin. Siihen alkuun jää sopiva rako. Nuorisonkaan ei tarvitse kulkea ”keväisessä” hyisessä räntäsateessa pien-asuissaan, nilkat paljaina ilman kaulahuivia, susien roikkuessa pohkeessa kiinni. Kevät koittaa vasta kun on oikeasti kevätkelit.

Tarvittaneenko nysvö-ehdotuksen toteuttamiseen poikkeuslaki tai hallituksen kokoontuminen säätytalolle (elleivät hajoa)? Vai meneekö homma ihan paperilla tms? En tiedä, kun ei ole tullut hankittua oikeuschansneliöörin pätevyyttä. Ja se chansneliöörin valvoma valtiontalouden oikeaa tolaa valvova Iso-, Ali-, Yli-, vai mikäsenyoli -Viikarikin on tehtävästään jäissä tuhlailu- ja huijausepäilyjen saattelemana. (Kautta aikojen on laajalti oltu sitä mieltä että syypäitä ovat aina pojanviikarit. Vaan kuinkas kävikään. Nih!)

Kuitenkin, jos säätytalolle on mentävä, soisin hallituksen livahtavan sinne vaikkapa öisissä valeasuissa (hyvät asut on esim. Enid Blytonin kirjojen Viisikko-hahmot: Leo, Dick, Pauli, Anne ja Tim). Ja sitten voivat he seuraavana aamuna ihan ilmoitusasiana kertoa (huom. ennen lehdistötilaisuutta uskottavuuden takia muistettava vaihtaa tavalliset vaatteet), että ”nysvö” on tällä päivämäärällä lisätty maamme viidenneksi vuodenajaksi talven ja kevään välille. Päivämäärät ilmoitetaan alkuvuodesta 2022.

Valeasut tarvitaan siksi, kun eihän kukaan enää millään jaksa uutista, että ”hallitus kokoontuu säätytalolle”. Ei kerta kaikkiaan, vaikka tarkoitus olisi kuinka erinomainen ja hyvä. Kuten nysvön lisääminen vuodenaikaimme kirjoon on!

#