maanantai 26.7.2021 | 05:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Lukijan mielipide: Kuntavaalit ovat myös sote-vaalit

Pe 14.5.2021 klo 16:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Mielestäni kuntavaalit ovat myös sote-vaalit, vaikka toisin yleisesti hoetaan. Sote-lait ovat eduskunnan käsittelyssä. Nähtäväksi jää siirtyvätkö sote- ja pelastustoimen tehtävät kunnilta maakunnalliselle toimijalle, hyvinvointialueelle. Muutos on valtaisa.

Tarvitaan päättäjiä, joille asiat ovat tuttuja. Minulle on kertynyt tietotaitoa kuluvalla vaalikaudella. Keskustan luottamuksella olen edustanut Veteliä Soiten hallituksessa ja KP pelastuslautakunnassa. Koen, että valtion 15 vuoden työkokemuksestani on ollut hyötyä niin maakunnallisessa kuin kunnallisessa päätöksenteossa. Tuplahyöty siis kuntalaisille.

Mielestäni perustason lähipalvelujen turvaamiseksi tarvitaan jatkuvaa kehittämistä ja uusia innovaatioita muutoksen keskellä. Palvelujen saavutettavuuden takaamiseksi tarvitaan enemmän digitaalisia hoito-, terveys- ja hoivapalveluja.

Lähipalvelut kulkevat mukana puhelimessasi tai läppärillä. Ihan niin kuin pankkipalvelut. Erittäin saavutettavia ja toimivia lähipalveluja monenlaisissa tilanteissa. Vastaavasti Soiten kotisairaalan ja kotipalvelun palvelut tuodaan kotiin. Todellista lähipalvelua. Näitä asioita olen Soiten päätöspöydissä edistänyt.

Helppokäyttöinen teknologia tukee ikääntyneiden osallisuutta. Iäkkäiden osallisuus ja palvelut on turvattava kunnissa ja iäkkäät tulee huomioida kuntien toiminnoissa ja palvelujen kehittämisessä.

Pelko pois. Laissa on säädetty, että viranomaisten tulee tarjota vaihtoehtoinen palvelukanava heille, jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluja. Ihmisillä voi olla motorisia ongelmia iästä tai vammasta johtuen tai taloudellisia syitä, ettei voi käyttää digivälineitä. Heillekin on tarjottava vaihtoehtoinen tuettu palvelukanava.

Perinteisiä peruspalveluita tarvitaan edelleenkin ja sitä varten meillä on Soiten alueella kolme vahvaa Sote-keskusta, joista yksi on Tunkkari-Pajala. Keskussairaalaa unohtamatta.

Tuija Leivo-Rintakorpi

FM, insinööri, kuntavaaliehdokas (kesk.)

#